Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De lijsttrekkers voorafgaand aan het debat.
De lijsttrekkers voorafgaand aan het debat.
Foto: EPA

Debat over zorg, vluchtelingen, Nederlandse identiteit, werk en files

Buma haalt uit naar Asscher

26 FEB 2017 Redactie Parlement

Den Haag - Bij het eerste televisiedebat tussen landelijke lijstrekkers, vlogen partijen elkaar in de haren over de zorg, vluchtelingen, de Nederlandse identiteit, werk en de files.

PvdA-leider Asscher noemde het “niet zo netjes” van het CDA dat er in de plannen wordt bezuinigd op de zorgtoeslag, waar CDA’er Buma op zijn beurt de PvdA verwijt pas na vier jaar regeren tot inkeer te komen als het gaat om het afschaffen van het eigen risico. “Ik geloof er helemaal niets van", haalde hij uit.

Ook Klaver (GroenLinks) en Pechtold (D66) gingen in discussie over de zorg. Klaver vindt dat D66 ten onrechte vasthoudt aan het eigen risico, maar D66-leider Pechtold reageerde dat zorg nu eenmaal niet gratis is. “Ik wil niet die zeven nieuwe belastingen uit uw programma als oplossing.”

Islam

In een discussie over de islam als bedreiging voor de Nederlandse identiteit, stelde SP-leider Roemer dat mensen ‘zondebokken’ gaan zoeken voor de ‘kaalslag’ die volgens hem de afgelopen jaren binnen de Nederlandse verzorgingsstaat heeft plaatsgevonden. “Dan kun je mensen niet kwalijk nemen dat de solidariteit verdwijnt.”

Net als CDA en PvdA vindt hij niet dat Nederland nog meer vluchtelingen moet opnemen, in tegenstelling tot GroenLinks en D66. Zo stelde Buma (CDA) dat Nederland weliswaar een verantwoordelijkheid draagt voor het opvangen van vluchtelingen, “maar ook voor mensen bijvoorbeeld in oost-Groningen die geen werk kunnen vinden”.

Ook PvdA’er Asscher vindt dat er een limiet moet zijn. "Ik geloof oprecht dat een samenleving maar zoveel aan kan. Een verzorgingsstaat heeft ook grenzen nodig”, zei hij.

Rutte en Wilders

Het debat wordt uitgezonden via RTL4. De lijsttrekkers van VVD en PVV hebben afgezegd, omdat in eerste instantie het de bedoeling was dat slechts vier partijen zouden meedoen aan het ‘premiersdebat’.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%