Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Commissaris van de koning Jacques Tichelaar
Commissaris van de koning Jacques Tichelaar
Foto: ANP

CvdK op het matje vanwege ’familie-affaire’

Tichelaar diep door het stof om positie te redden

01 MRT 2017

ASSEN - De Drentse commissaris van de koning Jacques Tichelaar (PvdA) ging tijdens het spoeddebat met Provinciale Staten diep door het stof. Hij erkent zijn aandeel in het voortrekken van een familielid in een zakelijke kwestie, maar wil aanblijven als commissaris van de koning. „Ik had nooit de naam van mijn schoonzus moeten noemen.”

Tichelaar moest tijdens een spoeddebat aan Provinciale Staten uitleggen wat precies zijn rol is geweest bij de toekenning van een ontwerpopdracht aan zijn schoonzus. Hij droeg het bedrijf van zijn schoonzus Karin Klinkenberg voor om de renovatie van het monumentale Huize Tetrode in Assen, een pand dat in bezit is van de provincie, op zich te nemen. Klinkenberg verdiende uiteindelijk 3100 euro met de opdracht.

Tichelaar liet tijdens het spoeddebat weten het incident ten zeerste te betreuren. „Dit is niet goed voor Drenthe, de burgers, de politiek en mijn ambt. Ik wil leren van mijn fouten en bied mijn nederige excuses aan”, verklaarde hij.

Zie ook: ’Zoveelste uitglijder Tichelaar’

Tichelaar zou met zijn bemoeienis de provinciale integriteitsregels hebben geschonden. De commissaris sprak na de eerste berichten afgelopen zaterdag tegen dat hij iets had misdaan, maar dinsdag gaf hij in een brief aan Provinciale Staten toe dat hij het bedrijf van zijn schoonzus Karin Klinkenberg had aangedragen.

Eerder op de vingers getikt

De PvdA’er is sinds 2009 commissaris in Drenthe. Hij werd in 2013 al op de vingers getikt voor een andere zaak. Tichelaar had toen bemiddeld in een conflict tussen de gemeente Coevorden en een horeca-ondernemer, die zijn zwager was.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.8 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%