Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AFP

Kabinet bestudeert weren Turkse campagne

04 MRT 2017

DEN HAAG - Het kabinet onderzoekt of het juridisch mogelijk is te voorkomen dat Turkse bewindspersonen in Nederland campagne komen voeren voor een referendum over de Turkse grondwet. Dat heeft zowel premier Mark Rutte als vicepremier Lodewijk Asscher zaterdag gezegd.

De Turkse regering wil via een referendum de grondwet aanpassen om een systeem te creëren waarin de president veel meer macht krijgt. Hiervoor wil ze ook campagne voeren onder Turken in het buitenland, een plan waar in diverse landen forse kritiek op is. Op de kritiek uit Europese landen reageerde Turkije weer als door een wesp gestoken.

Verkeerde richting

Rutte benadrukte op campagne in Barendrecht dat het om een voorgestelde grondwetswijziging gaat „die Turkije in de verkeerde richting duwt.” „Het geeft een zeer ongemakkelijk gevoel als een Turkse minister in Nederland campagne komt voeren hiervoor. Dat hoort niet en willen we niet.”

Wat voor mogelijkheden Nederland heeft om een Turks bezoek te voorkomen wordt nu bestudeerd, aldus Rutte. Daarbij is er contact met onder meer met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de burgemeester van Rotterdam, de stad waar de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu wil spreken.

Juridische mogelijkheden

Asscher gaf eerder zaterdag bij Radio 1 al aan dat de „juridische mogelijkheden” worden onderzocht om een stokje te steken voor Cavusoglu’s bezoek. „Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.” Dat Cavusoglu Nederland de maat nam wat vrijheid betreft noemde Asscher „een gotspe.” „Praten over vrijheid van meningsuiting terwijl die juist op het spel staat in Turkije. Journalisten zitten in de cel, democratie staat onder druk. Dat vind ik echt een gotspe.”

D66-voorman Alexander Pechtold zat in dezelfde uitzending en sloot zich „voor 100 procent” aan bij de kritiek van Asscher. „Duitse burgemeesters hebben oplossingen gevonden om een juridische ban op te werpen”, zei Pechtold. „Laten we de burgemeester van Rotterdam, als die het op zijn bordje krijgt, daarin steunen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
8.1 °C
W3
Beurs AEX
AEX 523.73
+ / - +2.25%