Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Rutte vindt uitspraken Turkse minister onacceptabel

04 MRT 2017 Redactie parlement

Den Haag - Premier Rutte laakt de uitspraken van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu over zijn geplande campagnebezoek aan Nederland.

De Turkse minister vindt dat hij het volste recht heeft om in ons land te spreken voor ’zijn’ Turkse staatsburgers. „Dat vind ik een niet-acceptabele uitspraak”, reageert Rutte na afloop van een verkiezingsbezoek in Barendrecht. „Dit zijn Nederlandse staatsburgers en geen Turkse. Turkse staatsburgers wonen in Istanbul en Ankara. Daar zijn er miljoenen van. Genoeg om campagne te kunnen voeren.”

De minister-president noemt het „ongemakkelijk” als buitenlandse politici in Nederland campagne komen voeren. Daarnaast heeft de VVD-premier moeite met het onderwerp waar Cavusoglu voor naar Rotterdam wil afreizen. „De Turken zijn bezig om de grondwet te wijzigen in een minder democratische richting. Dat maakt het inhoudelijk ook heel erg lastig voor ons als iemand campagne komt voeren.”

Het kabinet brengt samen met burgemeester Aboutaleb van Rotterdam alle juridische mogelijkheden in kaart om te kijken hoe het bezoek kan worden tegengehouden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%