Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Mevlüt Cavusoglu (Minister van Buitenlandse Zaken, Turkije)
Mevlüt Cavusoglu (Minister van Buitenlandse Zaken, Turkije)
Foto: EPA

Felle kritiek Ankara op verzet tegen campagne

06 MRT 2017

DEN HAAG - Het verzet van Den Haag tegen Turkse campagneactiviteiten in Nederland voor een referendum over de president van Turkije stuit op felle kritiek van Ankara. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu zei maandag dat Nederland zich door Geert Wilders laat gijzelen.

De PVV-leider heeft een protest bij de Turkse ambassade in Den Haag aangekondigd. Volgens de gemeente Den Haag is het protest woensdagochtend van 10.00 uur tot 10.30 uur.

Cavusoglu wil op 11 maart in Hoogvliet, gemeente Rotterdam, spreken op een politieke manifestatie, zeer tegen de zin van de Nederlandse regering. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft nog geen besluit genomen over het toestaan van de campagneactiviteit. Hij wacht de diplomatieke ontwikkelingen af en houdt er nauw contact over met het kabinet. Het referendum over het uitbreiden van de macht van president Recep Tayyip Erdogan is in april.

Zie ook: Optreden Turkse minister in Hamburg afgezegd

Volgens Cavusoglu vreest de Nederlandse regering dat door zijn optreden de steun voor Wilders in de Kamerverkiezingen zal toenemen. Cavusoglu noemde het onacceptabel dat hoteleigenaren en zaalverhuurders onder druk worden gezet geen accommodatie beschikbaar te stellen en dat wordt gedreigd met de politie.

Erdogan liet zich zelf ook uit over de kwestie. Hij noemde het „een schande” dat Den Haag wil voorkomen dat Turkse bewindslieden in Nederland campagne voeren. Erdogan zei dat Nederland niet uit vrije wil handelt. In het weekend had Erdogan al uitgehaald naar Duitsland. Dat probeert net als Nederland tegen te houden dat Turkse bewindslieden actie voeren voor het referendum. De verboden zijn „niet anders dan die uit de nazi-periode”, zei Erdogan zondag over de Duitse stellingname.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.6 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%