Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Geen behoefte bij PvdA om Carré-debat te evalueren

07 MRT 2017 Redactie Parlement

Den Haag - In de top van het campagneteam van de PvdA is geen behoefte meer om het voor de partij nogal teleurstellende verkiezingsdebat van RTL en BNR te evalueren.

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher gooide geen hoge ogen tijdens de televisieshow die in Theater Carré in Amsterdam werd opgenomen. Verschillende partijgenoten weten dat vlak na de uitzending aan de manier van interviewen van RTL-presentatrice Diana Matroos. Asscher werd door haar stevig aangepakt tijdens een één-op-één-gesprek. Vrijwel geen zin mocht hij afmaken. Later leek Matroos bij andere lijsttrekkers minder agressief te werk te gaan.

Volgens PvdA-Kamerlid Jan Vos reed RTL ’een scheve schaats’ met de interviewtechnieken van Matroos. Ook voormalig PvdA-politicus Robbert Baruch stak zijn irritatie niet onder stoelen of banken. Tijdens de pauze van het Carré-debat twitterde hij: „Tijd voor anagrammen van Diana Matroos. Naaidoos Ramt, Sado Animator, Draai stoom An, Ooit raadsman, Aidsmotor aan.”

’Als een heer gedragen’

Asscher zelf nam de ondervraging van Matroos sportief op. Na afloop van het debat sprak hij er geen kwaad over. PvdA-staatssecretaris en campagnevrouw Sharon Dijksma is daar tevreden over. Volgens haar heeft haar lijsttrekker zich ’als een heer’ gedragen. „Ik vind dat een hele belangrijke eigenschap. Ik zou dat graag ook wat meer bij anderen zien.”

Asscher zou eigenlijk maandagavond, de dag na het televisiedebat, aanschuiven bij RTL Late Night van Humberto Tan. Die afspraak zegde hij af. Volgens Dijksma was dat omdat RTL de spelregels veranderde. De PvdA-lijsttrekker was uitgenodigd om het over de inhoud van de PvdA-campagne te hebben, stelt ze. Maar dat werd opeens een evaluatie van het Carré-debat. Bovendien werd Klaver (GroenLinks) ook opeens uitgenodigd. „Asscher heeft geen enkele behoefte om te evalueren en ik sluit me daar bij aan.”

’Laten goed zien hoe het zit’

Dat, met het oog op de peilingen, de verkiezingsstrijd nu echt over lijkt te zijn voor de PvdA en de partij zich misschien wel moet opmaken voor een nederlaag, wil er bij Dijksma nog niet in. „Het is gewoon zo dat heel veel kiezers nog steeds niet weten wat zij gaan doen.” Door een ’rustige stijl’ te hanteren en vooral te focussen op ’de inhoud’ hoopt ze dat haar partij alsnog kan floreren. „Wij laten heel goed zien hoe het zit.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.6 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%