Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

PVV-leider demonstreert tegen komst minister

Wilders: ’Turkse ambassadeur uitwijzen als minister toch komt’

08 MRT 2017 Redactie Parlement

Den Haag - Geert Wilders vindt dat de Turkse ambassadeur moet worden uitgewezen als de Turkse minister van Buitenlandse Zaken zijn bezoek aan Nederland doorzet.


’Gewone Nederlanders’ mogen niet meedoen aan het protest.
’Gewone Nederlanders’ mogen niet meedoen aan het protest.
Foto: Alexander Bakker / De Telegraaf

Dat heeft de PVV-leider gezegd tijdens een demonstratie van zijn partij op de stoep van de Turkse ambassade in Den Haag.

„Het kabinet moet Turkse ministers tot na het referendum persona non grata maken. Als ze dat niet doen en ze komen toch, dan zal de Turkse ambassadeur wat mij betreft onmiddellijk uitgewezen moeten worden”, aldus Wilders.

Referendum

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd komende zaterdag te willen spreken tijdens een bijeenkomst in Hoogvliet. De bewindsman hoopt zieltjes te winnen voor een referendum in Turkije.

De Nederlandse regering, de burgemeester van Rotterdam en vrijwel alle partijleiders in de Tweede Kamer zijn fel tegen zijn komst. Het kabinet probeert het campagnebezoekje tegen te houden, maar dat is tot nu toe nog niet gelukt.

Voor Wilders is de kwestie aanleiding om van zich te laten horen bij de Turkse ambassade in Den Haag. Dat deed hij woensdagochtend samen met een handjevol Kamerleden. Het protest onder de leus ’Blijf weg! Dit is ons land’ duurde slechts enkele minuten. Daarna stond de PVV-leider zo’n 25 minuten de toegestroomde pers te woord.

Protestvak

Gewone Nederlanders waren niet welkom in het protestvak. De anti-islambeweging Pegida, ook naar de diplomatieke post gekomen, moest aan de andere kant van de gracht protesteren.

’Optreden Rutte zwak’

Wilders liet weten dat hij het optreden van premier Rutte te zwak vindt. „Het gaat hier om een dictatoriaal regime. Dat die hier moet gaan lobbyen om een dictator nog sterker te maken ten koste van een parlement, dat moeten we niet toestaan.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 519.47
+ / - -0.46%