Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu
Foto: EPA

Turkse minister dreigt Nederland met sancties

11 MRT 2017

ROTTERDAM - Turkije dreigt met zware politieke en economische sancties als Nederland verhindert dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavusoglu, zaterdag een bezoek kan brengen aan Rotterdam. Çavusoglu zei zaterdag tegen CNN Türk dat hij een Turkse campagnebijeenkomst in Rotterdam wil bijwonen.

De minister is van plan zaterdag om 18.00 uur genodigden toe te spreken in de ambtswoning van de Turkse consul in de wijk Hillegersberg. Maar zijn bezoek is tegen het zere been van de Nederlandse regering. Çavusoglu pleit voor een 'ja' voor meer macht voor president Recep Tayyip Erdogan in het Turkse referendum van 16 april. Turkse Nederlanders worden nu gegijzeld door Nederland met een verbod op campagnebijeenkomsten, herhaalde de minister.

Maar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei vrijdag al dat er geen sprake van is dat Çavusoglu de toegang tot Nederland zal worden ontzegd. Nederland kan en zal hem niet weigeren, maar een eventueel bezoek zal wel omgeven zijn door strenge veiligheidsmaatregelen. Publiek is in elk geval niet welkom op de openbare weg bij de ambtswoning aan de Straatweg. De woning en tuin zijn Turks grondgebied.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft premier Rutte en minister Koenders (Buitenlandse Zaken) gevraagd te bezien of de wet mogelijkheden biedt om politieke bijeenkomsten ,,van niet geheel vrije regimes" in ons land te verbieden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%