Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: HOLLANDSE HOOGTE

Ben Bot: Nederland overdrijft

11 MRT 2017

Amsterdam - Nederland reageert te fel op Turkije. Dat vindt oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA). Het weigeren van de landingsrechten is een ’nogal drastische maatregel’, vindt hij. „Ik vind het onverstandig om het zo op de spits te drijven. We lezen Turkije de les. Tegelijk zijn we op een oneigenlijke manier de vrijheid van vereniging en vergadering aan het uitleggen.”

Bot denkt dat omgekeerd een Nederlandse minister in Turkije wel was toegelaten om over een Nederlands referendum te spreken. „Aan de harde woorden van Erdogan over Nederland kun je beter geen aandacht schenken”, vindt Bot. „Ik heb eerder zaken met hem gedaan, hij is nogal onbehouwen. Je bent natuurlijk wel een beetje in het oosten. Het is een eruptie, het gaat wel weer over, al is dit niet een twee drie geheeld. We moeten ons richten op de verhouding met Turkije.”

Vergezocht

Volgens Bot was dit nooit gebeurt als er in Nederland geen verkiezingen waren geweest. De opmerking is niet heel erg vergezocht. PVV-leider Wilders wilde dat de Kamer terugkeerde van verkiezingsreces en viert het dwarsbomen van de Turkse plannen als zijn overwinning. Maar hij complimenteert het kabinet ook. „Er is goed naar de PVV geluisterd.” Voor VVD-lijsttrekker Rutte zou de rel met Turkije wel eens het laatste duwtje voor verlenging van zijn premierschap kunnen zijn.

VNL-voorman Roos had toch nog aanmerkingen. „Het is pas op het laatste moment voorkomen. Dat had veel eerder moeten gebeuren. Maar ik ben blij dat ze nu ballen tonen.”

Door de bank genomen is er in de politiek brede steun voor de opstelling van premier Rutte en de zijnen. SP-leider Roemer vindt het ’verstandig’ dat het kabinet de openbare orde en veiligheid voorop stelt en ook GL-leider Klaver had lof voor het besluit. CDA-leider Buma merkte op bij Tros Kamerbreed: „Gelukkig hebben we die visumplicht nog voor Turkije. Die hadden we bijna afgeschaft.” Mocht de Turkse minister via Brussel ons land binnen willen komen, dan kunnen we hem altijd nog een visum weigeren, zei Buma.

De visumplicht geldt alleen niet voor afgevaardigden van de regering. In theorie kan de Turkse minister nog altijd via een buurland naar Nederland komen. Maar zijn (gewapende) beveiligers zouden dan echter in Nederland worden geweigerd of zelfs aangehouden. Met de eerdere weigering van Nederland om een ministersbezoek te faciliteren (geen auto met chauffeur, geen ontmoeting, geen beveiliging), lijkt dit voor Ankara geen aantrekkelijke optie. Maar het mág wel, zei premier Rutte eerder. „Hij mag hier wel gewoon het Mauritshuis bezoeken.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.0 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 520.71
+ / - -0.22%