Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

 Mark Rutte werd zaterdagmiddag in Breda belaagd door nationale- en internationale pers.
Mark Rutte werd zaterdagmiddag in Breda belaagd door nationale- en internationale pers.
Foto: REUTERS

Lof voor Rutte in zaak-Turkije

11 MRT 2017

HILVERSUM - „Tamelijk onbeschoft hoe de Turken met Nederland omgaan. Het is normaal dat je je niet opdringt aan een andere staat. Het is goed dat het kabinet deze stap heeft gezet.” Dat zei GroenLinks-leider Jesse Klaver zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Hij kreeg bijval van de andere gasten in het radiopogramma, CDA-voorman Sybrand Buma en SP-leider Emile Roemer. „Turkije probeert hier de duimschroeven aan te draaien”, aldus Buma. En Roemer vulde aan: „Er is hier echt een grens overschreden. Rutte doet het in dezen goed.”

Vrijheid

Gert-Jan Segers (CDA) zegt: „Nederland moet pal staan voor vrijheid en voor de rechtsstaat. Het is daarom goed dat het kabinet alles doet om Turkse politici tegen te houden die naar Nederland willen komen met een agenda om de Turkse rechtsstaat af te breken en vrijheden van burgers, journalisten en artiesten in te perken.

Het maakt eens te meer duidelijk dat Turkije, waar ook godsdienstvrijheid onder druk staat, niet bij de Europese Unie hoort. Maar ook dat er extra wetgeving nodig is die het makkelijker maakt om ongenode gasten met een agenda van onvrijheid tegen te kunnen houden.”

Nazi-opmerkingen

Premier Mark Rutte noemt de opmerkingen van de Turkse president Erdogan, dat Nederlanders 'nazi-overblijfselen en fascisten' zijn, bizar en zeer ongepast. Hij zei dat zaterdagmiddag in Breda op een VVD-campagne-activiteit op de Grote Markt.

Rutte herhaalde wat vicepremier Asscher eerder zaterdag ook al zei, dat Nederland zich niet laat chanteren.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%