Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: IMMINK, RIAS

Reiswereld houdt hart vast voor zomer

’Turkijecrisis raakt ook vakanties’

11 MRT 2017 Paul Eldering

Ook de Nederlandse reisindustrie vreest de escalerende Turkijecrisis. „Het zomerseizoen wordt vanaf 1 april opgestart. Turkije loopt al niet lekker door alle onrust. Deze ellende kunnen we er niet bij hebben”, aldus ANVR-reisbureaus.

Petra Kok van TUI en Steven van der Heijden van Corendon bevestigen de zorgen voor zomer 2017. „Maar we moeten nog een paar weken gaan, voordat de toeristenvluchten naar Turkije op gang komen, dus we hopen dat het tegen die tijd wel weer losloopt met alle commotie.”

Of de Turkse regering ook daadwerkelijk sancties gaat afkondigen voor het vakantieverkeer uit Nederland, is volgens hen niet aannemelijk. „De Turken hebben toeristen hard nodig, dus met een eventueel vliegverbod zouden ze zichzelf alleen maar in de eigen vingers snijden.”

Flinke dip

Volgens de meest recente ANVR-GfK cijfers lopen de zomerboekingen voor Turkije in Nederland nu zo’n 30% achter ten opzichte van vorig jaar deze tijd. Ook toen zat er door terreurdreiging al een flinke dip in de belangstelling.

Met name Griekenland, Spanje, Italie en Portugal profiteren van de Turkse problemen. Touroperators naar Turkije roepen de Nederlandse regering op voorzichtig om te gaan met deze delicate kwestie. „Het is niet verstandig om de Turken tegen ons in het harnas te jagen”, aldus diverse reacties.

De mondaine Turkse badplaatsen in het westen en zuiden van het vakantieland zijn tot nu toe niet geraakt door aanslagen en politieke protesten. „Dat willen we graag zo houden”, aldus reisbrancheorganisatie ANVR.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.2 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.52
+ / - +0.14%