Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Minister Kaya arriveerde gisteren vanuit Duitsland op luchthaven Atatürk in Istanbul, waar ze de pers te woord stond over haar Nederlandse avontuur.
Minister Kaya arriveerde gisteren vanuit Duitsland op luchthaven Atatürk in Istanbul, waar ze de pers te woord stond over haar Nederlandse avontuur.
Foto: ANP

Turks consulaat totaal overvallen door bezoek Kaya

13 MRT 2017 Niels Rigter en Joris Polman

Rotterdam - Het bezoek van de Turkse minister Kaya zette de diplomatieke rel met Nederland op scherp. Zelfs voor het Turkse consulaat kwam haar komst als complete verrassing. Dat blijkt uit een reconstructie van De Telegraaf.

Zaterdagmiddag even na één uur rinkelt de telefoon op het Rotterdamse kantoortje van het verkiezingsbureau van de AK Partij. Het is de Turkse minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya. „Heren, ik kom met de auto naar Rotterdam. Regel een plek waar ik een toespraak kan houden. Kom op, aan de slag!”

Het telefoontje komt totaal onverwacht. De leden van de Nederlandse tak van de AK Partij zaten nog op adem te komen van de landingsrechten die Nederland had geweigerd voor buitenlandminister Cavusoglu. Nu komt er alsnog - via de achterdeur - hoog bezoek uit Ankara.

Enkele minuten later belt consul-generaal Sadin Ayyildiz naar het kantoortje van de AK Partij om het telefoontje te checken. De gemeente Rotterdam is in alle staten, meldt hij. Het stadsbestuur eist opheldering over het gerucht dat minister Kaya onderweg is naar Nederland. „Is dat inderdaad waar?” vraagt Ayyildiz nerveus. Aan de andere kant van de lijn blijft het heel even stil. „Evet...”, klinkt het dan, Turks voor ’ja’.

Lees hier de hele reconstructie

Foto: TMG

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%