Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De Turkse autoriteiten zijn boos over het politieoptreden in Rotterdam.
De Turkse autoriteiten zijn boos over het politieoptreden in Rotterdam.
Foto: AP

Amnesty: geen grond Turks verwijt

13 MRT 2017

ROTTERDAM - Bij demonstraties van Turkse Nederlanders in Rotterdam zijn zaterdag geen fundamentele mensenrechten geschonden, concludeert Amnesty International maandag na het hoog opgelopen conflict tussen Nederland en Turkije. Voor de Turkse verwijten over het politieoptreden tegen demonstranten bestaat volgens de mensenrechtenorganisatie op het eerste gezicht geen grond.

Turkije maakte maandag bekend gerechtelijke stappen te eisen tegen het „disproportionele” optreden van de Nederlandse politie. Volgens Amnesty is daarvan geen sprake. De gemeente Rotterdam heeft volgens Emile Affolter van Amnesty drie plaatsen in de stad aangewezen waar demonstranten gebruik konden maken van hun vrijheid van meningsuiting en recht op demonstratie.

Op de plaats waar werd gedemonstreerd, voor het Turkse consulaat in Rotterdam, gold echter een noodbevel. „Daar waren honderden demonstranten en na te zijn gevorderd door de politie is een deel daarvan weggegaan. Mensen die klappen hebben gekregen, kunnen een klacht indienen bij de politie, dat staat hen vrij”, zegt hij.

Een fundamentele aantasting van de vrijheid van meningsuiting heeft Amnesty echter niet geconstateerd. „Daarvoor moet je toch echt in Turkije zijn”, zegt Affolter. Hij wijst erop „dat in geen land ter wereld zo veel journalisten vastzitten.” Dat zijn er volgens Amnesty meer dan 120. Ook het recht op vrijheid van meningsuiting is volgens hem „in Turkije niet goed geregeld.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 518.59
+ / - -0.98%