Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Aanklacht Turkse winkelier tegen Willem-Alexander

13 MRT 2017

ADIYAMAN - Mehmet Öztürk, een Turkse winkelier die in de stad Kahta woont, in het zuidoosten van het land, heeft een aanklacht ingediend tegen koning Willem-Alexander. Hij is verontwaardigd over hoe Nederland de Turkse ministers Mevlut Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) en Fatma Betul Sayan Kaya (Gezin) heeft behandeld toen ze op weg waren naar ons land.

„Ik voel me als Turkse burger beledigd door de lelijke aanvallen van Nederland tegen minister Kaya, haar konvooi en haar adviseurs,” zegt Öztürk tegen staatspersbureau Anadolu.

De Turkse winkelier heeft niet alleen koning Willem-Alexander in zijn vizier. Zijn aanklacht geldt ook voor alle autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de vernederende behandeling van de Turkse ministers, is zijn mening. Premier Mark Rutte, minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk, minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, beschuldigt hij ook van het beledigen van Turkije en het schenden van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Öztürk is niet de enige Turkse MKB’er die actie onderneemt tegen Nederland. Een bloemist in het naburige Gaziantep roept op tot een verbod op de verkoop van de Nederlandse bloemen in zijn winkel. Bloemist Salman Sertbas, uit Islahiye nabij de Syrische grens, zei dat hij zou proberen om andere Turkse bloemisten te verenigen tegen het importeren van Nederlandse bloemen. In Edirne, een provincie grenzend aan Griekenland en Bulgarije, zei het hoofd van de loale melkunie dat er een ban op het gebruik van „Nederlandse zuivelproducten” moet komen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.3 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%