Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Aantijging Erdogan ’bizar’

Dutchbat-veteranen: dit moet je niet serieus willen nemen

14 MRT 2017 Olof van Joolen

Veteranen van Dutchbat 3 dat de val van de enclave Srebrenica meemaakte, vinden aantijgingen van de Turkse president Erdogan dat zij 8000 moslims zouden hebben ’afgemaakt’ zo bizar dat ze niet serieus moeten worden genomen.

Volgens veteraan en voorzitter Derk Zwaan van de vereniging Dutchbat 3 zijn de woorden van Erdogan niks meer dan een provocatie die past in het rijtje ongefundeerde beledigingen van de afgelopen dagen. „Daarom moet je dit niet serieus willen nemen”, aldus Zwaan.

Bij de vereniging komen volgens hem wel heftige reacties binnen van leden. „Dit wordt weer gevoeld als een sneer naar ons”, legt Zwaan uit. „Tegelijkertijd: waar waren de Turken toen wij daar in 1995 stonden? Ik heb ze niet gezien. We moeten dit gewoon van ons laten afglijden.”

Dutchbat 3 was onderwerp van een serie internationale en nationale onderzoeken. Geen ervan kwam ook maar in de buurt van de conclusie die Erdogan nu trekt. De rode lijn was altijd dat de Nederlanders met een te slap mandaat en dito bewapening zijn weggestuurd om de mosliminwoners te kunnen beschermen tegen de agressie van de Bosnische-Serviërs.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.5 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%