Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Bloomberg

Premier ’zeer boos’ om opmerking Erdogan

Rutte: Turken stemmen in Nederlands belang

14 MRT 2017

DEN HAAG - Nederlanders van Turkse afkomst zullen gewoon in het belang van Nederland stemmen. Dat heeft een boze premier Mark Rutte dinsdag gezegd in reactie op het ’stemadvies’ van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan Turkse Nederlanders. Die zouden vooral niet op partijen met anti-Turkse standpunten moeten stemmen.

„Ik was zeer boos toen ik Erdogan hoorde zeggen dat Turken in het Turkse belang moeten stemmen”, aldus Rutte. „Ik kan hem nu zeggen: de kiezers in Nederland zullen slechts stemmen in het belang van één zaak en dat is deze trotse natie; het Koninkrijk der Nederlanden.”

Volgens Rutte is een groot deel van de Turkse Nederlanders goed geïntegreerd. „Het is maar een minderheid die zich probeert te distantiëren van Nederland”, aldus de premier.

Hysterisch

Het is echter nog geen aanleiding voor Rutte om nu persoonlijk contact te zoeken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. „De man wordt hysterischer per uur en ik heb geen enkele behoefte om deze man nu te bellen. Ik heb maar een behoefte en dat is hem te vertellen dat hij zijn toon moet matigen.”

Erdogan stookte het vuur dinsdag verder op door te beweren dat Nederland de 8000 Bosnische moslims bij Srebrenica heeft vermoord. Op enig moment zullen de gesprekken weer plaatsvinden „en dan dient hier over gesproken te worden”, aldus de premier. „Dit is totaal buiten iedere orde. Dit is niet te accepteren.”

In 1995 werd Srebrenica ondanks de aanwezigheid van het Nederlandse Dutchbat door het Bosnisch-Servische leger veroverd. Meer dan 8300 moslimmannen en -jongens werden daarna vermoord door troepen die onder bevel stonden van generaal Ratko Mladic.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.6 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%