Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Burgemeester regelde videowall, muziek en vuurwerk

Van der Laan wilde Turkse minister aftroeven

15 MRT 2017 Mike Muller

Amsterdam - De Amsterdamse burgemeester Van der Laan was voorbereid op de komst van de Turkse minister Kaya bij het Turkse consulaat in de hoofdstad. Hij betwijfelt of hij juridisch gezien het hele Museumplein, waaraan het Turkse consulaat gevestigd is, op voorhand hermetisch had kunnen afsluiten. De Amsterdamse burgervader had echter een creatieve oplossing achter de hand.

Van der Laan (PvdA) had namelijk al muziek, een enorme videowall en vuurwerk geregeld om daarmee de bijeenkomst van de Turkse minister te ’overrulen’. „Tijdens de bijeenkomst hadden we dan op groot scherm een vrolijk filmpje over Amsterdam afgespeeld”, zei de Amsterdamse burgervader glimlachend tegen de gemeenteraad.

Boodschap overstemmen

Volgens Van der Laan was dat een creatieve oplossing om zo de Turkse minister alsnog de loef af te steken en haar boodschap te overstemmen. „In die zin is het jammer dat ze bij Rotterdam afsloeg”, zei Van der Laan spottend. „Prachtige muziek, een schitterend Amsterdams filmpje, ik denk dat iedereen blij was geweest met die harmonieuze afloop.”

Volgens de burgemeester was het voor hem bijkans onmogelijk om het hele Museumplein af te sluiten, omdat er die avond vele mensen waren en veel horecabedrijven, omwonenden en Amsterdammers daar ook door getroffen zouden zijn. „Bij het consulaat in Rotterdam was sprake van een smal straatje dat afgesloten kon worden, dus dat was een andere situatie.”

Over veiligheidsmaatregelen die hij achter de hand had, wilde hij geen toelichting geven. „Dit om mensen niet wijzer te maken dan ze zijn.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.2 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.52
+ / - +0.14%