Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Turkse krant: raadslid mede-aanstichter Turkijerel

Bedreigde CDA’er Turan Yazir trekt zich terug

16 MRT 2017

ROTTERDAM - Het Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir neemt na bedreigingen en intimidaties vanuit de Turkse gemeenschap tijdelijk afstand van het raadswerk, zo laat de partij donderdag in een verklaring weten.

CDA-fractievoorzitter Sven de Langen bevestigt dat het tijdelijk terugtreden verband houdt met de diplomatieke rel tussen de Nederland en Turkije. Afgelopen zomer ondervond Yazir ook al last na de mislukte staatsgreep tegen de Turkse president Erdogan. „Na het weekeinde en de gebeurtenissen bij het Turkse consulaat is dat erger geworden”, aldus De Langen in een toelichting. „Hij hoeft zich niet als boksbal te laten gebruiken.”

Volgens het AD is Yazir in een Turkse krant aangewezen als medeaanstichter van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Het raadslid zou te boek staan als sympathisant van de geestelijk leider Fethullah Gülen, door de Turkse president Erdogan beschouwd als het brein achter de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer.

Het CDA zegt in de verklaringen dat „spanningen, ontstaan in de Turkse gemeenschap in Rotterdam als gevolg van de ontwikkelingen in Turkije, een dusdanige impact hebben dat het voor Yazir onmogelijk is om zijn taak als raadslid naar behoren uit te oefenen.”

De Langen spreekt van een tijdelijk terugtreden. Hij verwacht Yazir voor de zomer terug in de gemeenteraad. „Yazir is vastberaden om na een periode waarin vooral familie en gezin centraal staan zijn politieke activiteiten onverminderd voort te zetten.”

Het raadslid heeft volgens De Langen tal van steunbetuigingen uit Rotterdam en elders in het land gekregen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.2 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 515.22
+ / - +0.32%