Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Grote schaakspel fracties begonnen

16 MRT 2017 Redactie parlement

Den Haag - Na een kort nachtje vol adrenaline, komen de fracties van de partijen vanochtend alweer bijeen in de Tweede Kamer om de eerste balans op te maken. Winnaars en verliezers druppelen de dag na de verkiezingen het gebouw van de Tweede Kamer binnen. VVD-lijsttrekker Mark Rutte is door zijn collega’s met luid applaus ontvangen in de vergaderzaal van de liberalen.

Alle partijen houden vandaag hun eerste fractievergadering. Later vandaag beginnen de eerste voorbereidingen voor de formatie. Bij de PvdA overheerst verdriet. Voorman Lodewijk Asscher liet weten dat een rol in de oppositie voor de hand ligt.

„Op ons ligt de zware verantwoordelijkheid voor de toekomst van de sociaaldemocratie”, zegt Asscher. Vanaf de zijlijn haalt partijprominent Bram Peper hard uit. Hij vindt dat partijvoorzitter Hans Spekman moet aftreden. Ook over de lijsttrekker doet de voormalige burgemeester van Rotterdam een duit in het zakje: „Asscher heeft broedermoord gepleegd op Samsom.”

Bij D66 drinken ze om elf uur ’s ochtends al champagne. De partij boekte een forse overwinning. Alexander Pechtold, hopend op een rol in het kabinet, houdt de kaarten nog op de borst: „We gaan nu eerst luisteren naar de VVD.”

Op de fractiekamer van het CDA begon de vergadering zonder het Wilhelmus, maar wel met koffie én gebak. CDA-leider Sybrand Buma hoeft naar eigen zeggen niet per se in de regering, maar vindt wel dat zijn partij aan de beurt is om verantwoordelijkheid te nemen. „Wij zijn alleen niet de stopverf van het kabinet.”

Jesse Klaver van GroenLinks arriveerde in jubelstemming. „Ik ben heel blij wakker geworden”, zegt de jonge partijleider. Hij is realistisch over zijn kansen op een plekje in het kabinet, hoewel hij bij voorkeur ’over links’ regeert: „Het zal wel moeilijk worden als we kijken naar het politieke landschap. De VVD blijft een ingewikkelde partij.”

De SP scoorde weer niet onder Emile Roemer. SP-voorzitter Ron Meyer zegt desalniettemin op de vraag of er leiderschapswissel nodig is: „Geen sprake van!” Roemer zelf is ook niet van plan om op te stappen.

De rode partijleider liet na afloop van de fractievergadering weten dat zijn houding „afwachtend” zal zijn tijdens de formatie. „Bij deze uitslag past bescheidenheid.”

De ChristenUnie baalt alsnog van de uitslag. In de eerste exitpoll stond de partij op winst, maar het werden uiteindelijk vijf zetels. Net zoveel als nu. Voorman Segers vindt dat GL als eerste aan de beurt is om te kijken of regeringsdeelname erin zit.

50Plus kwam bijeen in de ’Oudkamer’. De markante voorman Henk Krol sneed met voormalig tv-presentatrice Leonie Sazias de overwinningstaart aan.

Lees ook: Het grote schaakspel kan beginnen.

Volg al het nieuws rond de formatie in ons dossier.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%