Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Schippers verkenner voor formatie

16 MRT 2017

DEN HAAG - De VVD’er Edith Schippers, nu demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is aangewezen als de zogenoemde verkenner bij de formatie van een nieuw kabinet. Dat werd donderdag bekend na overleg tussen alle gekozen lijsttrekkers en voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer. De VVD mag als grootste partij het voortouw nemen in de formatie.

Schippers begint pas maandag aan haar klus zo liet ze voorafgaand aan haar gesprek met Kamervoorzitter Arib weten. „Ik ga er blanco in de gesprekken met alle lijsttrekkers. Ik kan niet garanderen dat er volgende week een rapport ligt.”

De verkenner gaat onderzoeken welke regeringscombinaties mogelijk zijn. Alle fractievoorzitters komen bij haar langs en zullen advies geven. Na afloop van de verkenning moet Schippers een verslag naar de Kamer sturen. Daarin kan zij al een of meerdere informateurs noemen.

Volgens Arib was er unanieme steun bij de dertien lijsttrekkers voor Schippers. Ze heeft nu acht dagen om gesprekken te voeren, te verkennen welke opvattingen er zijn en een rapport op te stellen. Het is de bedoeling dat de Kamer op 23 maart ’s middags over haar verslag een debat houdt.

Arib noemde de benoeming van Schippers als verkenner een belangrijke eerste stap in „een van de belangrijkste processen in onze parlementaire democratie: de formatie.”

Lees ook: Het grote schaakspel kan beginnen

Volg de belangrijkste ontwikkelingen rond de formatie in ons dossier

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
W1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%