Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Serieus onderzoek coalitie met GroenLinks

22 MRT 2017

DEN HAAG - De verschillen zijn groot, maar toch lijkt iedereen een serieuze poging te willen ondernemen om de mogelijkheid van een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks te onderzoeken. De partijleiders spreken donderdag met elkaar onder leiding van verkenner Edith Schippers.

De kans is niet onaanzienlijk dat er tijdens dat gesprek wordt besloten om over een dergelijke coalitie te gaan onderhandelen. Een kabinet van het 'motorblok' VVD, CDA en D66 met als vierde partij GroenLinks werd tenslotte ook het meest genoemd in de gesprekken van Schippers met de dertien partijleiders eerder deze week.

Schippers naam als informateur wordt al genoemd. De geluiden over haar werk tot dusver zijn positief. De VVD'er keert zelf niet terug in een volgend kabinet en dat maakt het makkelijker voor de andere drie partijen om haar te accepteren. Het is niet uitgesloten dat er een tweede formateur wordt benoemd.

In een mail aan zijn aanhang schrijft Jesse Klaver van GroenLinks woensdag dat er volgens Schippers ,,op dit moment maar één serieuze optie is om te verkennen, namelijk een coalitie tussen uitersten" van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Hij wil deze optie ,,serieus" onderzoeken.

Maar de voorman van GroenLinks erkent ook dat de verschillen tussen zijn partij en rest ,,erg groot'' zijn. De ideeën van GroenLinks over onder meer inkomensnivellering, het klimaat en immigratie liggen erg moeilijk bij de liberalen en christendemocraten.

D66 wil graag in een kabinet met GroenLinks. D66-partijleider Alexander Pechtold en Klaver gingen dinsdag al samen lunchen voordat ze naar de verkenner gingen. Pechtold denkt dat de inhoudelijke verschillen overbrugbaar zijn, hoewel dit ,,niet makkelijk'' zal zijn.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.0 °C
N2
Beurs AEX
AEX 517.35
+ / - -0.44%