Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AP

Steden alert op stemmen Turks referendum

23 MRT 2017

AMSTERDAM - Deventer, Den Haag en Amsterdam zijn van 5 tot 9 april de plek waar tienduizenden Turkse Nederlanders kunnen stemmen voor het referendum over de omstreden wijziging van de grondwet van Turkije. Als een meerderheid van de Turken ’ja’ zegt tegen de voorgestelde wijziging, krijgt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan meer macht.

Het referendum deed op voorhand al veel stof opwaaien door de rellen bij het Turkse consulaat in Rotterdam nadat Turkse ministers hadden geprobeerd hier campagne voor Erdogan te voeren. Volgens dit consulaat is het tijdens het referendum zelf verboden om bij de stembureaus politieke voorkeuren duidelijk te maken. Het schrijft op zijn Facebookpagina dat het niet is toegestaan om op de drie locaties drukwerk te verspreiden, mondeling of via filmpjes op te roepen ’ja’ of ’nee’ te stemmen of zichtbaar iets te dragen dat aan een politieke partij kan worden gelinkt.

Zie ook: VVD wil demonstratie- en vlagverbod RAI

Deventer, waar in sporthal De Scheg gestemd kan worden, verwacht „met de natte vinger” 30.000 stemgerechtigden, zo’n 6000 per dag. Een woordvoerder: „Het stemmen wordt georganiseerd door het Turkse consulaat, dus niet door ons. We hebben hier al drie keer eerder een Turkse verkiezing gehad en we behandelen dit niet anders dan andere grote evenementen waar veel mensen op afkomen.”

De gemeente heeft voor de zekerheid een terrein op grote afstand van het stembureau aangewezen als mogelijke demonstratielocatie. „Maar er is nog niets aangevraagd.”

Commotie

In Amsterdam is de RAI aangewezen als stembureau. Een RAI-woordvoerder kon donderdag nog niks zeggen over eventuele extra maatregelen. „We snappen de commotie die er speelt na wat er is gebeurd, maar zijn in staat zo’n grootschalig evenement te hosten”, zei hij. „Als er extra maatregelen genomen moeten worden, dan zullen we dat doen.”

De VVD in het Amsterdamse stadsdeel Zuid, waar de RAI zich bevindt, sprak donderdag de vrees uit voor wanordelijkheden tijdens het stemmen. De partij vraagt zich daarom af of er voldoende veiligheids- en beheersmaatregelen zijn en wil een demonstratie- en/of vlagverbod.

Ook de gemeente Den Haag is zich, met locatie GIA Exhibition Center én de organisatie van de stembusgang, aan het voorbereiden op het referendum. Een woordvoerder: „ Het is een evenement dus de organisatie moet vooral heel veel zelf regelen. Wij kijken of er gevolgen zijn voor de openbare orde en of we met voorwaarden gaan komen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.8 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%