Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Schippers door als informateur

26 MRT 2017 Inge Lengton

DEN HAAG - Demissionair minister Edith Schippers gaat verder met het begeleiden van de kabinetsformatie. De afgelopen weken polste de VVD-politica al als verkenner politieke partijen over hun trek om in een kabinet te stappen. Zoals het er nu naar uitziet wordt ze ook informateur, melden bronnen aan deze krant.

Een tweede informateur, komt er naar alle waarschijnlijkheid niet. Vorige week dinsdag heeft die optie wel op tafel gelegen, zo wordt gemeld. GroenLinks heeft er nog even over getwijfeld, maar uiteindelijk zagen alle politieke partijen die deze week verder onderhandelen over een nieuwe kabinet daar de meerwaarde niet van in.

Morgen overhandigt Schippers haar eindverslag over de verkenningsronde aan voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib. Vorige week werd al bekend dat de volgende fase nu ingaat met vier partijen: VVD, CDA, D66 en GroenLinks. 

Of deze vier er met elkaar uitkomen is nog maar zeer de vraag. Bij zowel VVD als CDA klinken grote bezwaren tegen politieke samenwerking met GroenLinks. De vergroenende plannen van de partij van Jesse Klaver kosten burgers en bedrijven een fortuin, klinkt het bij de liberalen en christendemocraten. Ook schuurt het stevig op de terreinen van nivelleren, migratie en militaire missies. 

Een kabinet met daarin CU in plaats van GroenLinks, vormt ook een politieke meerderheid. Daar geven volgens opiniepeiler Maurice de Hond op dit moment meer mensen (43 procent) de voorkeur aan dan de variant met daarin GroenLinks (37 procent). 

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over het eindrapport van Schippers. De verwachting is dat de VVD-politica tijdens dit debat door de parlementariërs officieel tot informateur wordt benoemd.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%