Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Organisaties stellen ’groen’ regeerakkoord op

31 MRT 2017

AMERSFOORT - Met als doel een ’groen en gezond’ Nederland hebben dertien maatschappelijke organisaties en bedrijven de handen ineen geslagen en een alternatief, groen ’regeerakkoord’ geschreven. Het wordt vrijdagmiddag gepresenteerd op een forum van Natuurmonumenten.

Voor deze zogenoemde ’Agenda voor een groen en gezond Nederland’ hebben organisaties als LTO Nederland, ANWB, NOC*NSF en ING over hun eigen ’grens’ gekeken. Zo hebben onder meer boeren overlegd met natuurbeschermers, bouwers met ecologen en bankiers met actieve burgers, aldus Natuurmonumenten.

In het document staan ideeën als het afmaken van het Natuur Netwerk Nederland volgens afspraak en het niet laten versloffen van natuurontwikkeling. Volgens de organisaties moet worden geïnvesteerd in ’natuurinclusieve’ landbouw met aandacht voor weidevogels, leefomgeving en milieu.

De organisaties stellen bijvoorbeeld voor een Rijksadviseur Natuur en Buiten Beleven aan te stellen, mét budget. Deze moet mensen leren genieten van de natuur zodat mensen zich daar meer ’eigenaar’ van voelen. Burgers die kansen zien om zelf hun leefomgeving te verbeteren, moeten daar de ruimte, mogelijkheden en middelen voor krijgen, stellen de makers. En de overheid moet zich daar minder mee bemoeien. En boeren die maatschappelijke diensten leveren, zoals de bescherming van kwetsbare weidevogels of het beheer van bijzondere landschappen, moeten daarvoor beloond worden. Ook zou „het landschap de stad in” moeten, „met parken en groene corridors”, is te lezen in het document.

Alle Tweede Kamerfracties hebben de plannen gekregen. „Het zou natuurlijk geweldig zijn als we onze gezamenlijke voorstellen terugzien in het uiteindelijke regeerakkoord”, aldus Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
NO2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%