Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Turkse Nederlanders in de rij bij het stemlokaal voor het Turks referendum in de Amsterdam RAI.
Turkse Nederlanders in de rij bij het stemlokaal voor het Turks referendum in de Amsterdam RAI.
Foto: ANP

Eerste dag Turks referendum rustig verlopen

05 APR 2017

AMSTERDAM - De eerste dag van het stemmen bij het Turkse referendum in Nederland is rustig verlopen. In drie steden - Deventer, Amsterdam en Den Haag - konden in Nederland wonende Turken vanaf woensdag hun voorkeur kenbaar maken.

Tienduizenden Turkse Nederlanders kunnen tot en met zondag stemmen over de omstreden wijziging van de grondwet van Turkije. Met de aanpassing wil de Turkse president Erdogan meer macht naar zich toetrekken. De stemgerechtigden kunnen kiezen uit evet (ja) of hayir (nee).

Secretaris Gökmen Kar van de Nederlandse tak van de Turkse sociaaldemocratische partij CHP, maakte een rondje langs de drie steden. „Het lijkt erop dat er een hoge opkomst is ten opzichte van eerdere verkiezingen. Op sommige momenten stonden er rijen. De sfeer was gemoedelijk en ontspannen, mensen maakten foto’s van elkaar terwijl ze het stembiljet in de bus deden”, aldus Kar.

’Relaxte sfeer’

In Deventer, waar gestemd werd in sporthal De Scheg, werd veel gebruik gemaakt van de busjes die mensen naar de stemlocatie brengen. Een Turkse stemmer sprak van een „relaxte sfeer.” In Amsterdam is in de RAI een stembureau ingericht. Volgens een woordvoerder „liep het woensdag nog niet storm.” De grote toeloop wordt daar pas in het weekeinde verwacht.

Den Haag verwacht de komende dagen en het weekeinde grote verkeersdrukte omdat er wegomleidingen zijn wegens werkzaamheden aan de Raamweg. Ook zijn er dit weekeinde behalve het referendum nog twee grote evenementen, waar veel bezoekers worden verwacht. Bezoekers wordt dan ook aangeraden om met het openbaar vervoer te komen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.7 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.32
+ / - -0.84%