Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Formatie: meer geld voor Defensie

12 APR 2017 Niels Rigter

Den Haag - Defensie kan geheid rekenen op extra geld als er een kabinet komt van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Dat liet GroenLinks-onderhandelaar Bram van Ojik doorschemeren na een gesprek aan de formatietafel. Van Ojik verving daar fractieleider Jesse Klaver.

Alle partijen die nu aan tafel zitten om een nieuw kabinet te formeren, zijn ervan doordrongen dat er meer geld naar Defensie moet, beaamde Van Ojik.

VVD, CDA, D66 en GL werden woensdag bijgepraat over de staat van ons veiligheidsapparaat door commandant der strijdkrachten Tom Middendorp, AIVD-baas Rob Bertholee en Onno Eichelsheim, de directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst. Ook de directeur Internationale Samenwerking, die gaat over ontwikkelingshulp, zat aan tafel.

Dat Van Ojik de vraag of de partijen vinden dat er extra geld naar Defensie moet bevestigend beantwoordde, is opmerkelijk. Uit de doorrekening van het verkiezingsprogramma van GroenLinks blijkt dat de partij weliswaar 0,2 miljard euro wil investeren, maar dat tegelijkertijd elders bij de krijgsmacht weghaalt, zodat de defensiebegroting in die plannen gelijk blijft. D66, VVD en CDA willen in hun programma’s van een half tot twee miljard euro extra investeren in Defensie.

Eerder op de dag zei D66-leider Pechtold dat een nieuw kabinet meer zal investeren in veiligheid. ,,Bij dit kabinet is al een trendbreuk gemaakt. Niet meer bezuinigen op Defensie en meer geld erbij. En een trendbreuk betekent niet dat je dat na twee jaar laat vallen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.7 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 517.56
+ / - -0.4%