Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De politie houdt Eritreeërs aan.
De politie houdt Eritreeërs aan.
Foto: Jan-Willem Navis

Conferentie Eritrese jongerenafdeling verboden

Arrestaties na escaleren protest Eritreeërs Veldhoven

13 APR 2017 Redactie

VELDHOVEN - De politie heeft donderdagavond zo’n vijftig Eritreeërs opgepakt die in Veldhoven aan het demonstreren waren. Er wordt gedemonstreerd tegen de komst van een omstreden regeringsfunctionaris uit Eritrea. Vanwege het geweld heeft burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven besloten de conferentie van de Eritrese jongerenafdeling te verbieden.

Ongeveer tachtig Eritrese mannen bezetten al de hele middag de ingang van het NH conferentiehotel De Koningshof aan de rand van Veldhoven. Ze eisten dat de bijeenkomst van de jongerenbeweging van het regime zou worden verboden, omdat de moederpartij in Eritrea verantwoordelijk is voor grootschalige schending van de mensenrechten. ,,U ondersteunt de dictator”, scandeerden demonstranten tegen de politie.

Foto: ANP

Gemolesteerd

Toen twee deelnemers aan de conferentie het terrein wilden betreden, werden ze meteen door een tiental demonstranten gemolesteerd. Een vrouw van middelbare leeftijd werd eerst tegen de grond gewerkt en daarna tegen haar hoofd geschopt.

Bussen

In het tumult dat hierna ontstond, besloot de politie iedereen aan te houden die meedeed aan de betoging. Twee passerende stadsbussen werden gevorderd om de arrestanten te vervoeren.

Auto belaagd

Eerder op de dag hebben enkele tientallen Eritreeërs een auto belaagd, waarin vermoedelijk een Eritrese diplomaat zat. Op beelden is te zien dat enkele leden van de groep op de grond gingen liggen, om te voorkomen dat de auto verder kon rijden. De politie greep in en hield de betogers op afstand van de auto.

Foto: GinoPress B.V.

Omstreden bijeenkomst

De demonstratie is een initiatief van een voormalige staatssecretaris van Eritrea die in 2010 naar Nederland vluchtte omdat hij zich niet meer veilig voelde in zijn land. De bijeenkomst van de jongerenbeweging is omstreden, omdat ook een vertrouweling van president Isaias Afewerki komt. Eritrea wordt met ijzeren hand geregeerd.

Verslaggever Jan-Willem Navis is in Veldhoven en twittert over de ongeregeldheden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%