Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Eritreeërs per bus weg na afgelaste conferentie Veldhoven

14 APR 2017

VELDHOVEN - UPDATE 00.30 uur - Alle Eritrese congresgangers zijn weg uit Veldhoven. Met zeven bussen werden ze naar hotels en andere overnachtingsplekken gebracht. De bussen werden het eerste deel van de rit geëscorteerd door motoragenten. Twee bussen met Eritreeërs gingen naar Brussel, aldus de politie. De laatste congresgangers vertrokken rond 0.15 uur.

Het was eigenlijk de bedoeling dat de Eritreeërs congrescentrum Koningshof in Veldhoven al tegen de avond zouden verlaten. Burgemeester Jack Mikkers had eerder op de dag bepaald dat de bezoekers van de conferentie, die hij vanwege zorgen over de openbare orde verbood, om 20.00 uur weg moesten zijn.

Meerdere bussen ingezet

De jonge Eritreeërs zijn naar diverse hotels en andere overnachtingsplekken gebracht. Voor de ontruiming zijn meerdere bussen ingezet, waaronder de spelersbus van FC Eindhoven.

’Werkbare oplossing’

Volgens Mikkers is een en ander in goed overleg met de organisatie verlopen. Hij benadrukte dat dit wat hem betreft een „werkbare oplossing” is „met waardigheid voor de mensen die vertrekken.”

„Ik hoop dat hiermee de rust in Veldhoven is wedergekeerd, dat de mensen die deel wilden nemen aan de conferentie op een normale manier naar huis kunnen en wij met zijn allen een vredig Pasen kunnen hebben”, aldus Mikkers. Hij wilde om privacyredenen niet vertellen waar de Eritreeërs precies naartoe worden gebracht.

Bijeenkomst jongerenbeweging

Ruim vijfhonderd Eritreeërs zijn naar Veldhoven gekomen voor een bijeenkomst van een jongerenbeweging. Die heeft nauwe banden met het autoritaire regime dat de dienst uitmaakt in het Afrikaanse land. De rechterhand van president Isaias Afewerki zou komen spreken.

ZIE OOK: Arrestaties na escaleren protest Eritreeërs Veldhoven

Eritreeërs die het regime juist zijn ontvlucht, demonstreerden donderdag bij het congrescentrum aan de rand van Veldhoven. Nadat tijdens de betoging ongeregeldheden waren uitgebroken, besloot de burgemeester de conferentie te verbieden om de openbare orde te beschermen. De organisatie hoopte vrijdag het verbod via de rechter ongedaan te maken, maar kreeg nul op het rekest.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.1 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 527.85
+ / - -0.12%