Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Foto: EPA

Nederlandse aanhang Turkse oppositie bezorgd

16 APR 2017

LEIDEN - „Kan ik straks nog veilig mijn familie in Turkije bezoeken? Word ik als nee-stemmer niet opgepakt?” Zulke vragen stellen critici van de Turkse regering in Nederland zich, nu het ernaar uitziet dat de voorstanders van meer macht voor de president het referendum hebben gewonnen. Bij de Nederlandse tak van oppositiepartij CHP was de sfeer zondagavond bezorgd, maar ook strijdbaar.

„Onze parlementariërs gaan juridische stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat er een nieuwe telling komt”, vertelt een woordvoerder. Hij spreekt van ’manipulatieve uitkomsten’ en hoopt dat grote protesten zullen uitbreken. „Net als vier jaar geleden met de Gezi-protesten. Mensen die voor vrijheid van meningsuiting en persvrijheid zijn, moeten hun protest hiertegen duidelijk maken.”

ZIE OOK: Totale macht voor Erdogan

Sfeer steeds somberder

Zo’n 150 mensen volgden de referendumuitkomst op een bijeenkomst van de CHP in Leiden. Ze veerden op toen de nee-stemmen de achterstand leken in te lopen, maar de sfeer werd somberder toen steeds duidelijker werd dat de voorsprong van de ja-stemmers in stand bleef.

De gevolgen van het referendum voor de Turkse gemeenschap in Nederland zijn moeilijk te voorspellen, zegt de woordvoerder. „Het is afhankelijk van de ontwikkelingen in Turkije.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
W3
Beurs AEX
AEX 528.06
+ / - -0.08%