Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

 Bamber Delver verzekert dat ’trek het je niet aan’ zeggen niet de beste reactie is.
Bamber Delver verzekert dat ’trek het je niet aan’ zeggen niet de beste reactie is.
Foto: Martin Mooij

Een op tien kinderen wordt gepest

18 APR 2017 Arianne Mantel

Maar liefst een op de tien kinderen in Nederland wordt gepest, blijkt uit de Monitor Sociale Veiligheid. Antipestcoach Bamber Delver bekeek de materie uit een verrassende hoek en vroeg kinderen hoe een einde kan komen aan wat hij noemt ’de pestepidemie’.

’Mijn broers noemen me vaak homo. Daar word ik erg verdrietig van. Ook noemen ze me dikzak”, vertelt Danilo (10) uit groep 8 van basisschool De Vlieger in Alkmaar. „Mijn moeder wordt dan boos op mijn broers. Maar mijn vader zegt dat ik me er niets van moet aantrekken.”

Dat laatste is nou net wat Delver afraadt. „Zeggen je er niets van aan te trekken, is wat gemakkelijk. Want zo’n kind voelt het. Luisteren geeft vaak al een beter gevoel. Toch moet je als slachtoffer grenzen stellen en weerbaarder worden. Dus schat als slachtoffer zelf in of het zin heeft een keer terug te meppen of te schreeuwen, zodat het pesten stopt. Het heeft veel met houding te maken; als je zelfverzekerd overkomt, ben je niet snel slachtoffer.”

Vandaag, op de nationale dag tegen het pesten, verschijnt Delvers handboek met tips die tot stand zijn gekomen door gesprekken met kinderen en jongeren.

Lees meer in De Telegraaf van vandaag

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!