Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nico S. werd dinsdag gearresteerd in Cambodja.
Nico S. werd dinsdag gearresteerd in Cambodja.
Foto: -

’Nico S. zou hulp zoeken’ * School: Geen meldingen

Kerk wist van voorkeur pedo-pastoor (52)

21 APR 2017

AMSTERDAM - UPDATE 15:01 - De Oud-Katholieke Kerk wist dat de in Cambodja gearresteerde pastoor Nico S. een seksuele voorkeur voor minderjarige jongens had. Achttien jaar geleden deed S. dat uit de doeken tijdens zijn priesteropleiding aan de bisschop. Hoewel S. jarenlang ’vrijuit’ zijn gang kon gaan, zijn er bij de school waar hij godsdienstles gaf, geen meldingen binnengekomen over de man.

Destijds werd besloten om S. strak te monitoren, zo werd vrijag gezegd tijdens de persconferentie die de kerk na de arrestatie van de man had ingelast. Ook zou hij hulp zoeken, aldus de kerk. Desondanks werd S. (52) afgelopen dinsdag gearresteerd in Siem Reap omdat hij daar jonge jongens tegen betaling in seksueel getinte poses fotografeerde.

Lees ook: Schipholpastoor ronselde jonge jongens

Op de camera van de man zouden in totaal bijna 1300 naaktfoto’s zijn gevonden. De Cambodjaanse politie zegt met minstens twaalf slachtoffers te hebben gesproken. Ze zijn allemaal jonger dan vijftien jaar. Volgens de politie zijn er waarschijnlijk nog meer slachtoffers. S. riskeert een straf van zeven tot 15 jaar cel.

Leraar

Voordat de man op Schiphol aan het werk ging, werkte hij ruim acht jaar als pastoor in Culemborg. De kerk meldt op haar website dat S. begin dit jaar een studiereis naar Cambodja heeft gemaakt omdat hij het boeddhisme wilde leren kennen. S. werkte binnen de kerk ook met kinderen en gaf bovendien tot 2013 godsdienstles op een school in Culemburg.

De Oud-Katholieke Kerk claimt dat er geen reden is om te vermoeden dat de priester zich in Nederland schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. Daarover zijn geen signalen binnengekomen, aldus het bestuur van de kerk die zich in de achttiende eeuw afscheidde van de Rooms-Katholieke Kerk.

Volgens de kerk is altijd „strak gemonitord dat hij niet alleen met jongeren zou werken, maar altijd samen met anderen.” De kerk heeft hem er tijdens zijn opleiding toe verplicht „gepaste hulp” te zoeken. Hoewel er nooit klachten over de man zijn geweest, roept de Oud-Katholieke Kerk eventuele slachtoffers van misbruik op zich alsnog te melden.

’Geen meldingen’

De Hilversumse onderwijsstichting Stip, waar de school waar S. les gaf onder valt, zegt geschrokken te zijn en heeft inmiddels alle ouders geïnformeerd. Het bestuur heeft bekendgemaakt dat de priester er van 1997 tot 2013 werkte, maar dat er geen „signalen of meldingen” over hem zijn binnengekomen.

Directeur-bestuurder Geert Looyschelder van Stip zegt „met verbazing kennis te hebben genomen van de berichten van de Oud-Katholieke Kerk.” Er was volgens Looyschelder bij de school niets bekend over de seksuele voorkeur van de oud-docent. „We hebben het niet uit zijn mond gehoord en ook niet van de kerk”, reageert hij. „Hadden we het geweten, dan hadden we deze man nooit aangenomen.”

Pijnlijk

Als de verdenking blijkt te kloppen, dan is dat volgens de kerk pijnlijk. „Dan moeten we vaststellen dat hij tot ons grote verdriet onder de radar van de monitoring is gaan vliegen en hebben wij in ons streven naar een veilige kerk voor iedereen gefaald. Dat doet pijn en daar moeten we als kerk van leren”, zei bisschop Dirk Jan Schoon vrijdag. Hij voegde eraan toe dat zijn kerk „geen enkele neiging heeft om zaken van deze aard te bedekken of goed te praten.” De priester is geschorst.

Geschrokken

De Hilversumse onderwijsstichting Stip, waar de school waar S. les gaf onder valt, zegt geschrokken te zijn en heeft inmiddels alle ouders geïnformeerd. Het bestuur heeft bekendgemaakt dat de priester er van 1997 tot 2013 werkte, maar dat er geen „signalen of meldingen” over hem zijn binnengekomen. De stichting was vrijdag niet direct bereikbaar voor een reactie op de laatste verklaring van de kerk.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.0 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 520.72
+ / - -0.22%