Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Koninklijke Marechaussee

Cel voor mensensmokkel op gammel jacht

21 APR 2017

HAARLEM - Twee mannen van 26 en 27 jaar uit Amsterdam en Wormer (Noord-Holland) zijn vrijdag tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld voor mensensmokkel. Ze wilden in de zomer van 2015 op een gammel zeiljacht 24 Vietnamezen en Albanezen vanuit IJmuiden naar Engeland overbrengen. De straf was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De rechtbank in Haarlem nam het de beide mannen „zeer kwalijk” dat ze „zo lichtvaardig zo’n onzalig avontuur waren aangegaan” en louter uit financieel gewin „bereid waren de levens van volwassenen en kinderen op het spel te zetten.” De trip zou levensgevaarlijk zijn geweest. De twee hadden nauwelijks zeilervaring op zee, het jacht was amper zeewaardig, er waren veel te veel mensen aan boord en er was zwaar weer op komst.

Alarm

De tocht werd uiteindelijk voorkomen doordat andere booteigenaren in IJmuiden het niet vertrouwden en alarm sloegen bij de havenautoriteiten, die op hun beurt de Koninklijke Marechaussee inschakelden. Op 15 augustus werden alle 26 opvarenden aangehouden, voordat het jacht het anker had gelicht.

In het onderzoek dat volgde, bleek het Noord-Hollandse duo een wat het OM eerder een „incidentele uitbreiding” te zijn van een criminele bende in ’t Gooi noemde. De organisatie legde zich met name toe op de teelt van en handel in hennep. Vier leden kregen vrijdag celstraffen uiteenlopend van drie tot 4,5 jaar aan hun broek. Een verdachte werd vrijgesproken. Twee andere verdachten, onder wie vermeend kopstuk Sirwan H. (32) uit Bussum, worden later nog berecht.

De bende opereerde professioneel en gestructureerd, aldus de rechtbank. De 24 vreemdelingen brachten zij eerst onder in een ’safe house’ in Huizen, om ze vervolgens in busjes naar IJmuiden te rijden.

De celstraffen dienen volgens de rechtbank mede als „afschrikwekkende reactie” op „een dergelijke wijze van mensensmokkel.” Die gaat „ten koste van het draagvlak om echte asielzoekers ruimhartig op te vangen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%