Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vicepremier Lodewijk Asscher (R) en Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, leggen een krans bij de Erelijst van Gevallenen in de hal van de Tweede Kamer.
Vicepremier Lodewijk Asscher (R) en Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, leggen een krans bij de Erelijst van Gevallenen in de hal van de Tweede Kamer.
Foto: ANP

Kamer staat stil bij slachtoffers Tweede Wereldoorlog

04 MEI 2017 Redactie Parlement

Den Haag - Bij de ’Erelijst van Gevallenen’ in de hal van de Tweede Kamer is donderdag stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Drie leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep uit de Haagse Schilderswijk hebben gedichten voorgedragen. De voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib hield daarna een korte toespraak.

Arib besteedde onder andere aandacht aan de vorig jaar overleden verzetsheld luitenant-generaal Ted Meines. Hij stond aan de wieg van het veteranenbeleid in Nederland.

De Kamervoorzitter ging ook in op de ontdekking dat er iemand ten onrechte in de Erelijst is opgenomen. Hij bleek geen marechaussee te zijn, maar een collaborateur. „Het is goed dat dit soort signalen serieus wordt genomen. Dat geschiedenissen worden uitgeplozen. Dat moeten we blijven doen”, zei Arib. „Deze Erelijst verdient het dat de namen die erin staan kloppen.”

Op de Erelijst staan 18.000 namen van mensen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Iedere dag slaat een Kamerbode een bladzijde om. Dat gebeurde ook tijdens de ceremonie donderdag. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer hebben een krans gelegd. Vicepremier Lodewijk Asscher en staatssecretaris Martin van Rijn deden dat namens de ministerraad. Na afloop werd een minuut stilte in acht genomen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.0 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 520.72
+ / - -0.22%