Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: REUTERS

Reizen

Wat als er straks een laptopverbod geldt?

16 MEI 2017

Het ziet er naar dat er deze week nog een laptopverbod zal gelden op vluchten van Europa naar de Verenigde Staten. Dat klinkt vrij ernstig, dus VRIJ zet even wat zaken omtrent dit verbod voor je op een rij.

Wat houdt het laptopverbod precies in?

Mocht een laptopverbod worden ingevoerd, dan mogen reizigers vanaf Europa naar de Verenigde Staten niet meer een laptop of tablet in de cabine gebruiken. De computer moet dan in de baggage worden geplaatst die moet worden ingecheckt. Vooral zakelijke reizigers zullen dan ook de dupe zijn.

Wanneer gaat dit verbod in?

Volgens geruchten zal het laptopverbod misschien al op woensdag ingaan.

Geldt dit ook voor vluchten vanuit Nederland?

Dat is nog niet helemaal duidelijk. Amerikaanse media melden dat het om een verbod voor heel Europa geldt, maar andere melden dat het slechts om bepaalde Europese landen gaat.

Is dit verbod uniek?

Nee, momenteel geldt er al een laptopverbod voor reizigers naar de VS vanaf een aantal landen in het Midden-Oosten, zoals Turkije, Egypte, Jordanië en Koeweit.

Waarom wordt zo'n verbod überhaupt overwogen?

Verschillende Amerikaanse media meldden dat de inlichtingendiensten in het land informatie hebben over een nieuw type explosief dat wordt verwerkt in een laptop. Vermoed wordt dat terroristen dit willen gebruiken in een vlucht naar de VS om een vliegtuig op te blazen.

Reizigers zijn niet blij, maar is er ook nog protest uit een andere hoek?

Ja, ook piloten voelen niets voor het verbod. Het zou maar weinig uithalen, zegt de Vereniging Nederlandse Piloten tegenover de NOS, omdat een laptop in het ruim ook kan exploderen. Sterker nog, mocht er inderdaad wat met zo'n apparaat gebeuren, dan kan hij niet geblust worden zoals dat in de cabine wel kan. De vereniging heeft zich dan ook sterk uitgesproken tegen zo'n verbod.

Is er nog kans dat het verbod helemaal niet doorgaat?

Er lijkt een kleine kans hierop te zijn. Er wordt op het moment op Europees niveau topoverleg gepleegd om te zien wat er nog aan de situatie gedaan kan worden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.1 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%