Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

In de zon op het terras in Breda.
In de zon op het terras in Breda.
Foto: Erald van der Aa

31 graden in Hoek van Holland en Ell

Eerste tropische dag van 2017

17 MEI 2017

Met plaatselijk 31 graden beleefde Nederland woensdag de eerste tropische dag van het jaar. De hitte was volgens Weerplaza ook direct goed voor een datumrecord: sinds de metingen in 1900 begonnen was het nog nooit zo warm op 17 mei.

Donderdagmiddag werd in het Noord-Brabantse Volkel voor het eerst de grens van 30 graden doorbroken. Het werd daarmee de eerste tropische dag van 2017. Daardoor beleven we woensdag niet alleen een recorddag maar meteen ook de eerste tropische dag van het jaar, aldus Weerplaza. Het maximum staat om 14.30 uur op 30 graden. Rond 15.00 uur werd er ook een temperatuur van ruim 30 graden gemeten in Gilze-Rijen.

De 31 graden werd op twee plaatsen geregistreerd: in Hoek van Holland en in het Limburgse dorp Ell (bij Weert). Volgens Weerplaza liet de eerste tropische dag vorig jaar langer op zich wachten, tot 23 juni. Het vorige record voor deze datum stamde uit 1945. Op die dag kort na de bevrijding werd het in Maastricht 30 graden.

Donderdag buien en minder warm

De twee zomerse dagen krijgen donderdag geen vervolg. Later vanavond en vannacht bereikt een buiengebied het westen van ons land. In de loop van de nacht en morgenochtend breiden de buien zich oostwaarts uit, daarbij kan het ook onweren. Weerplaza verwacht om deze reden een extra drukke ochtendspits.

Donderdag overdag trekken de meeste buien over de oostelijke helft van Nederland. Langs de oostgrens stijgt het kwik nog even tot rond of iets boven de 20 graden. In het westen is het een graad of 17. Pas later op de dag, ergens in de middag of avond, wordt het ook in het oosten droog en is de warme lucht overal verdreven.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.3 °C
Z3
Beurs AEX
+ / - %