Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: 123RF

Nederlandse Netflix op de camping

18 MEI 2017 Ruud Mikkers

Brussel - Wie op de camping in Frankrijk, Italië of waar dan ook in de EU staat, kan vanaf volgend jaar gebruik maken van het Nederlandse aanbod van streamingdiensten als Netflix of Spotify. Het Europees Parlement stemt vandaag in met een pakket maatregelen dat deel uitmaakt van plannen om tot één digitale markt in de EU te komen.

Wie nu naar een ander EU-land reist en daar bijvoorbeeld Netflix opstart, krijgt het aanbod uit dat land. Dat kan sterk verschillen van de catalogus in Nederland, dus een favoriete serie kan zomaar ontbreken. Ook ondertitels zijn in het buitenland lang niet altijd in het Nederlands beschikbaar. Het hangt samen met de lokale rechten. Voor series die Netflix in eigen beheer maakt zijn bijvoorbeeld wel altijd al Nederlandse ondertitels beschikbaar.

De nieuwe regels gaan gelden voor alle digitale abonnementen, dus naast films en series ook voor bijvoorbeeld sportwedstrijden, muziek of e-books.

Het is nog even wachten voor de verandering echt is doorgevoerd. Als later deze maand de EU-landen officieel akkoord gaan (een formaliteit), dan is er negen maanden de tijd voor aanbieders van online content om hun techniek aan te passen aan de nieuwe regels. Voorjaar 2018 is het dus zover.

Vanaf 15 juni veranderen al de regels voor dataroaming in het buitenland. Wie binnen de EU reist, kan van mobiel internet gebruikmaken voor het Nederlandse tarief. Een serie bekijken vanuit de luie stoel op de camping in Frankrijk via de mobiele telefoon met 4G-verbinding - zonder een torenhoge telefoonrekening - behoort dus binnenkort tot de mogelijkheden.

De nu bereikte deal biedt nog geen oplossing voor het kijken naar live-uitzendingen van de NPO. Die worden nu geblokkeerd als vanuit het buitenland wordt geprobeerd te kijken. De nieuwe Europese afspraken bieden wel een mogelijkheid voor een oplossing. Als duidelijk is wie er kijkt (via een registratie), kan toegang worden verleend tot de tv-uitzendingen. Maar de NPO laat weten dat daar geen plannen voor zijn omdat dan veel meer afgedragen moet worden aan rechthebbenden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.2 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%