Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: EPA

’Koninklijke Luchtvaart Maatschappij doet haar naam letterlijk eer aan’

’Dubbelleven’ vliegende koning wereldnieuws

18 MEI 2017 Wouter de Winther

Den Haag - Het unieke interview dat koning Willem-Alexander aan De Telegraaf gaf over zijn gastvliegerschap bij KLM Cityhopper heeft vleugels gekregen. In allerlei buitenlandse media wordt verbaasd gereageerd op de hobby die de koning de afgelopen jaren uitoefende zonder dat het grote publiek daar veel van wist.

’Hollandse koning Willem-Alexander onthult geheime vluchten als co-piloot’, kopt de BBC op haar website. De Britse omroep wijst haar lezers erop dat de vorst vroeger al eens heeft gezegd dat hij een groot toestel zou willen vliegen en dat daarom zijn overstap van de Fokker 70 naar de Boeing 737 geen verrassing kan zijn.

De Süddeutsche Zeitung wijst erop dat de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) haar naam ’letterlijk eer aan doet’, nu de koning uitgebreid vertelt over zijn activiteiten achter de stuurknuppel. Ook het feit dat Willem-Alexander geregeld in KLM-uniform door Schiphol liep en niet herkend werd, is de Duitsers opgevallen.

De Belgische publieke omroep VRT zoomt in op de mogelijkheid dat passagiers van Cityhopper zonder het te weten door de Nederlandse koning kunnen zijn vervoerd. De royale bezigheden bij KLM noemen de Belgen ’een goed bewaard geheim’. Zijn vliegactiviteiten beschouwen ze als ’een ware passie’.

Op de website van Het Nieuwsblad uit België was het artikel ’Nederlandse koning Willem-Alexander anoniem aan de stuurknuppel van lijnvluchten’ gistermiddag het meest gelezen artikel. De krant trekt een vergelijking met andere beroemdheden die over een vliegbrevet beschikken, zoals de acteurs Harrison Ford, Clint Eastwood en model Gisele Bundchen. De eigen koning Filip is een gebrevetteerd F16-piloot.

De KLM toonde zich woensdag trots op haar gastvlieger. De foto waar de koning samen met gezagvoerder Maarten Putman in de cockpit zit werd woensdag door de luchtvaartmaatschappij getwitterd met de tekst „This is your Royal Highness speaking.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%