Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Ongedierte, rattenurine en de e-colibacterie werden aangetroffen bij diverse winkels.
Ongedierte, rattenurine en de e-colibacterie werden aangetroffen bij diverse winkels.
Foto: Hollandse Hoogte, ANP, ANP | Samenstelling: De Telegraaf

Nootjes met rattenurine en rattenkarkassen

Ruim 200 ’vieze’ winkels onder toezicht

19 MEI 2017

DEN HAAG - UPDATE 18.31 - Ruim 200 supermarkten, bakkers, slagers en toko’s zijn tussen 2013 en juli 2016 onder verscherpt toezicht gesteld of hebben boetes gekregen vanwege slechte hygiëne en voedselveiligheid. Sommige zaken maakten het wel heel bont: zo werd er rattenurine in een zakje nootjes aangetroffen en vonden inspecteurs op een andere plek zelfs rattenkarkassen.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de lijst met winkels heeft opgevraagd. Inspecteurs van de NWVA troffen bij een bezoek aan een toko nootjes aan die niet geschikt waren voor consumptie. „Acht verpakkingen caramelnuts die zijn doordrenkt met rattenurine', schreven de onderzoekers in februari 2016. Het bedrijf is daarop onmiddellijk gesloten en staat onder verscherpt toezicht.

Karkassen

En datzelfde gebeurde bij meer bedrijven die het niet zo nauw namen met de hygiene. Naast veel kleine ondernemingen gaat het ook om filialen van grote ketens als Albert Heijn, Jumbo, Kruidvat, Aldi, Dekamarkt, Plus, Vomar, Dirk en Deen.

Inspecteurs troffen naast ongedierte en hun uitwerpselen onder meer bederfelijke en mogelijk met ’poepbacterie’ E-coli en salmonella besmette producten aan. In één winkel lagen zelfs karkassen en uitwerpselen van ratten.

Volgens RTL Nieuws, dat alle vieze winkels in kaart heeft gebracht, waren dit soort inspectieresultaten voor consumenten tot nu toe geheim. Zo kunnen klanten niet weten of de winkel die zij bezoeken voldoet aan alle eisen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.4 °C
O3
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%