Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
 Demissionair minister Kamp
Demissionair minister Kamp
Foto: LIGTENBERG, SERGE

Kamp: schrik aasgieren af

Jaar bedenktijd bij overname multinational

20 MEI 2017 Martin Visser en Lise Witteman

Den Haag - Bedrijven krijgen van het kabinet een stok om ongewenste bieders van zich af te slaan. Nu de ene na de andere Nederlandse multinational ten prooi dreigt te vallen aan buitenlandse aasgieren, vindt demissionair minister Kamp (Economische Zaken) dat het tijd is om in te grijpen.

In een exclusief interview met De Telegraaf legt de liberaal voor het eerst uit waarom hij vindt dat de politiek daar een rol heeft. „Wij komen op voor het algemeen belang.” De VVD-bewindsman stelt voor dat bedrijven wettelijk aanspraak kunnen maken op een jaar bedenktijd bij een vijandig overnamebod.

,,Als er een overnamepoging aan de orde is, willen we het bestuur van een bedrijf de kans bieden meer ruimte en tijd te nemen om de kortetermijnbelangen van meer activistische aandeelhouders af te wegen tegen de langetermijnbelangen van het bedrijf. Ook kan er dan beter gekeken worden naar de belangen van de werknemers, de leveranciers en de klanten'', aldus Kamp.

Niet altijd

De bewindsman benadrukt in het interview dat de bedenktijd niet wordt opgelegd maar dat er alleen een wettelijke mogelijkheid wordt geboden. Een bedrijf dat met een ongewenste overnamepoging wordt geconfronteerd kan aangeven dat ze ondersteuning vanuit de overheid op prijs stelt. Maar dat betekent niet dat er ook altijd hulp komt. ,,Ik maak altijd mijn eigen afweging. Daarbij kijk ik naar de langetermijnwaarde van het bedrijf en dat van andere belanghebbenden.''

Het kabinet neigt naar een bedenktijd van een jaar, maar gaat volgens het ministerie daar nog over praten met experts en betrokkenen. ,,Daarnaast gaat het kabinet prioriteit geven aan het afronden van analyses van de vitale sectoren die worden uitgevoerd door de NCTV en de vakdepartementen. Indien nodig worden aanvullende maatregelen voorgesteld om de nationale veiligheid te borgen'', maakte het ministerie zaterdagochtend bekend.

Reacties

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is tevreden over het plan van Kamp, maar pleit wel voor 'doorpakken'. ,,Want voor dit wettelijk geregeld is, zijn we een hele tijd verder", aldus VNO-NCW.

Grote beleggers zien echter niets in een jaar bedenktijd voor bedrijven. Hun voorman Rients Abma (Eumedion) noemt het voorstel van Kamp 'onjuist en naïef'. Ook voormalig voorzitter Huub Willems van de Ondernemingskamer is er tegen.    

Lees hier het hele interview met Henk Kamp

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.1 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 518.47
+ / - -1.0%