Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Informateur nodigt SP-leider Roemer uit

Rutte: zaak is ingewikkeld

14 JUN 2017

DEN HAAG - UPDATE 18.20 uur - VVD-leider Mark Rutte houdt een „sterke voorkeur” voor een meerderheidskabinet van vier partijen. Dat zei hij woensdagmiddag na overleg met informateur Herman Tjeenk Willink. „De zaak is ingewikkeld”, aldus Rutte.

Hij herhaalde dat er snel een kabinet moet komen. Voor een meerderheidskabinet met VVD, CDA en D66 als het zogenoemde ’motorblok’, zijn nog drie opties mogelijk: met ChristenUnie, SP of PvdA. Rutte wilde geen voorkeur uitspreken. „Alles wat ik er over zeg helpt niet.”

’Alleen maar ingewikkelder’

CDA-voorman Sybrand van Haersma Buma, die na Rutte naar de informateur ging, benadrukte eveneens dat het niet makkelijker is geworden een meerderheidscoalitie te vinden. Een voorkeur voor een vierde partij wil hij net als Rutte niet geven. Buma ziet niets in een minderheidskabinet of een gedoogconstructie. „Dan hebt je ook afspraken met een partij nodig.”

Tjeenk Willink staat voor een moeilijke opdracht. D66 wil niet met de ChristenUnie en de PvdA wil na de verkiezingsnederlaag in de oppositie. De PVV is voor bijna alle partijen geen optie.

Gesprek met Roemer

De informateur gaat donderdagochtend nog eens met SP-voorman Emile Roemer praten. De SP zou met VVD, CDA en D66 een meerderheidskabinet kunnen vormen, maar houdt tot dusver de boot af.

ZIE OOK: SP mag op gesprek bij informateur

De SP heeft zijn kiezers belooft niet met de VVD in zee te gaan, maar wordt wel aan de onderhandelingstafel gewenst door de drie andere partijen.

Eerdere besprekingen mislukt

Maandag mislukte de besprekingen van VVD, CDA en D66 met GroenLinks om te gaan onderhandelen over een kabinet. Het liep stuk op het vluchtelingenvraagstuk. Het besluit van GroenLinks om niet verder te gaan, leidde tot veel onbegrip bij de drie andere partijen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 521.11
+ / - -0.15%