Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Asscher bepleit migratiedeals met Noord-Afrika

16 JUN 2017

DEN HAAG - Rechts én links moeten hun stokpaardjes in het vluchtelingenbeleid loslaten, vindt PvdA-leider Lodewijk Asscher. Hij onderstreept in de Volkskrant van vrijdag dat de PvdA, anders dan GroenLinks, wel bereid is vluchtelingen terug te sturen naar Noord-Afrika.

De PvdA heeft zich als regeringspartij hard gemaakt voor het akkoord met Turkije over het terugsturen van asielzoekers. Die 'Turkijedeal' is, als het aan VVD, CDA en D66 ligt, de blauwdruk voor soortgelijke akkoorden met landen in Noord-Afrika. De drie gedoodverfde coalitiegenoten werden het daarover echter niet eens met GroenLinks, waardoor ze weer op zoek moeten naar een vierde regeringspartner. De PvdA zou daarvoor in aanmerking kunnen komen.

De overtocht van migranten uit Noord-Afrika naar Europa moet niet langer lonen, schrijven Asscher en drie geestverwante deskundigen. Alleen zo kan worden voorkomen dat bootvluchtelingen verdrinken in de Middellandse Zee. Maar dat is ook nodig om het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen in Europa te behouden.

,,De tegenstelling tussen iedereen altijd opvangen en grenzen en ogen dicht moet stoppen'', stellen de vier sociaaldemocraten. ,,Vluchtelingen verdienen bescherming en een veilig bestaan en de Nederlandse bevolking mag verwachten dat wij onze samenleving beschermen en zorgen dat nieuwkomers integreren en meedoen in de samenleving.''

Prominent partijgenoot Frans Timmermans, tweede man van de Europese Commissie, hield donderdag in dezelfde krant al een vergelijkbaar pleidooi.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!