Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Informateur Herman Tjeenk Willink: „Wat SP wil is niet realistisch.”
Informateur Herman Tjeenk Willink: „Wat SP wil is niet realistisch.”
Foto: ANP

Formatie blijft moeizame aangelegenheid

Twee opties Tjeenk Willink

16 JUN 2017

Den Haag - Informateur Herman Tjeenk Willink heeft de opties voor een meerderheidskabinet beperkt tot twee. De deur voor een kabinet met de ChristenUnie staat op een kier. D66-leider Alexander Pechtold komt langzaam in beweging, maar geeft nog altijd de voorkeur aan de PvdA. Informateur Herman Tjeenk Willink praat dinsdag verder met de leiders van VVD, CDA en D66.

Deze drie partijen moeten op zoek naar een vierde partner om een meerderheidskabinet te kunnen vormen

Pechtold, die een eerdere poging met ChristenUnie blokkeerde, liet na zijn gesprek met de 75-jarige minister van Staat weten dat er geen streep staat door deze optie. Wel stuurt hij aan op een regeerakkoord dat zo breed is dat ook (linkse) oppositiepartijen zich erin kunnen vinden. Hij noemde daarbij specifiek het thema klimaat. Pechtold gaf VVD en CDA huiswerk mee om na te denken hoe ze hem hierop tegemoet willen komen.

Geen kans PVV

Eerder op de dag concludeerde Tjeenk Willink dat er geen kans is op een kabinet met de PVV en met de SP. In een brief aan de informateur schrijft VVD-voorman Mark Rutte bijvoorbeeld dat Wilders te ver is gegaan met zijn ’minder Marokkanen’, weg is gelopen bij lastige onderhandelingen in 2012 en de rechterlijke macht ondermijnt.

Sybrand Buma van het CDA vindt dat de PVV steeds ’radicaler’ wordt en dat Wilders sinds de breuk in het Catshuis niets heeft gedaan om het vertrouwen te herstellen.

„Walgelijke smoesjes”, reageerde de PVV-leider.

SP-leider Emile Roemer blijft weigeren om met de VVD om de tafel te zitten. Zijn voorstel om dan maar met een bonte stoet aan linkse partijen een coalitie te vormen, vindt Tjeenk Willink niet realistisch. Zo’n combinatie zou niet stabiel zijn.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!