Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: News United

Alle arrestanten Enschede weer vrij

18 JUN 2017

ENSCHEDE - UPDATE  23:15 - De politie heeft de tien mensen die zondag waren aangehouden in Enschede vanwege het demonstratieverbod, weer op vrije voeten gesteld. Dat meldde de politie zondagavond.

Behalve de tien die werden opgepakt waren ook zo'n tachtig mensen uit het centrum weggestuurd vanwege het demonstratieverbod. Locoburgemeester Eelco Eerenberg maakte donderdag bekend dat er niet gedemonstreerd mocht worden, maar toch kwamen diverse mensen van de anti-islamitische organisatie Pegida en tegendemonstranten naar de stad.

Volgens de politie zijn evenveel mensen met extreemrechtse als extreemlinkse sympathieën aangehouden. Onder de arrestanten was voorman Edwin Wagensveld van Pegida. Hij werd meteen opgepakt. De anderen werden aangehouden voor diverse strafbare feiten, waaronder wapenbezit en belediging.

Zo'n vijftien aanhangers van Pegida vertrokken in de loop van de middag nog naar Hengelo om te demonstreren omdat daar geen verbod gold. Maar volgens de politie zorgden ze niet voor problemen. Een groepje aanhangers verzamelde zich zondagmiddag ook bij het cellencomplex in Borne, waar ze de vrijlating van Wagensveld eisten.

De gemeente Enschede en politie zeggen tevreden te zijn over het resultaat van het demonstratieverbod. De politie was met veel mensen op de been omdat onder meer via social media oproepen waren gedaan om toch naar de stad te komen. De stad was aangewezen als zogenaamd veiligheidsrisicogebied, zodat de politie extra bevoegdheden had. Ook waren digitale borden geplaatst waarop stond dat betogen verboden was.

Foto: Sem van der Wal

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%