Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Danique van het Haagse Houtrustschool oefent op klasgenoot Joran.
Danique van het Haagse Houtrustschool oefent op klasgenoot Joran.
Foto: Rene Oudshoorn

Jong geleerd is oud gedaan

Meer EHBO-lessen voor de jeugd

19 JUN 2017 Germa Graveland

DEN HAAG - Veel tieners hebben geen idee hoe ze moeten handelen als een vriendje lelijk valt, een moeder onwel wordt of iemand zich verslikt. Zorgelijk, aldus het Nederlandse Rode Kruis, want het kan voorkomen dat juist zij als eerste en enige in de buurt zijn als iedere seconde telt. De hulporganisatie roept op tot meer EHBO-lessen op scholen.

Vandaag presenteert de organisatie, tijdens de jaarlijkse collecteweek, de resultaten van een onderzoek onder ruim 700 kinderen van 10 tot en met 16 jaar. Daaruit blijkt dat 57 procent van de ondervraagden wel ooit – vaak op school – in meer of mindere mate les in het verlenen van eerste hulp heeft gehad. Maar bijna de helft van de kinderen heeft geen idee wat zij moeten doen als iemand onwel is geworden en niet meer reageert. En maar 30 procent van de kinderen weet hoe ze moeten helpen als iemand een giftige stof heeft binnengekregen.

“We kennen de verhalen van het jongetje of meisje dat moeder wist te redden door 112 te bellen toen het nodig was”, legt woordvoerster Iris van Deinse uit. “Maar wij vinden het ook belangrijk dat jongeren zelf kennis hebben van het geven van eerste hulp zodat zij op de juiste manier kunnen én durven te handelen. Wanneer bel je 112, hoe verbind je een wond op de juiste manier en als iemand zich verslikt, hoe geef je een buikstoot?”

De hulporganisatie heeft gratis lesmateriaal beschikbaar voor de groepen 4 tot en met 8 van de basisschool en voor het voortgezet en beroepsonderwijs. Ook zijn er instructeurs die scholen langsgaan. Eén van hen is Louise Schalkoort, die afgelopen vrijdag nog in de Haagse Houtrustschool lesgaf aan groep 8. “Kinderen zijn niet te jong. Ze leren juist heel snel. Als je de stabiele zijligging voordoet en nog een keer uitlegt, kunnen ze het. Bij veel volwassener duurt het langer, misschien ook omdat die veel meer nadenken over elke stap. Kinderen zijn onbevangener” Ze geeft al ruim 10 jaar EHBO-lessen, maar blijft het bijzonder vinden als kinderen trots naar haar toe komen en vertellen dat zij degene waren die hielpen toen een meneer van zijn fiets viel. “EHBO moeten we helemaal niet zo moeilijk maken. Het is vaak ook gewoon logisch nadenken. Als ouders zijn we soms terughoudend, bijvoorbeeld om kinderen vanaf hun twaalfde reanimeren te leren, maar ze kunnen het echt heel goed al. En willen ook heel graag helpen als het nodig is.”

Het ideaalbeeld van het Rode Kruis is dat op alle scholen EHBO-lessen worden gegeven. De organisatie wil niet zo ver gaan tot een oproep aan de politiek om scholen te verplichten het in het lespakket op te nemen. “Scholen hebben nu zelf de vrijheid om te kiezen en het is niet aan ons om te bepalen of verplichten de juiste route is”, aldus Van Deinse.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.2 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%