Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

Treinreizigers hebben weinig last van staking

19 JUN 2017

DEN HAAG/ZWOLLE - Treinreizigers hebben maandag relatief weinig last gehad van de acties op de stations in Zwolle en Den Haag. Er zijn wel ruim dertig treinen uitgevallen, maar veel treinen reden ook wel. Hoewel het treinverkeer niet helemaal plat is gegaan, is de FNV toch tevreden.

„Het was ook niet ons doel om de reizigers te treffen”, aldus een woordvoerder van de vakbond. „Maar het management van de NS is ook het hele weekend bezig geweest om extra personeel en materieel in te zetten om de staking te omzeilen. Dat hebben we in ieder geval bereikt. Dit is een begin, een schot voor de boeg.”

FNV Spoor gaat de actie woensdag met de achterban evalueren en dan het verdere traject bepalen. „Het kan zijn dat we het nog een keer doen of dat we op gaan schalen. Daar zal woensdag meer duidelijkheid over komen.”

De actievoerende NS-werknemers willen afdwingen dat de NS weer meebiedt op de concessies voor regionale lijnen en stopt met het weghalen van de werkgelegenheid uit de regio’s. Zij vinden ook dat NS de werkgelegenheid van de winkels en horeca op stations in eigen beheer moet houden en ze willen dat er op alle dubbeldekkers twee conducteurs worden ingezet. De FNV en het spoorbedrijf hebben hier al diverse keren over gepraat, maar dat heeft in de ogen van de bond niks opgeleverd.

„De NS zegt te willen blijven praten, maar dat doen we al anderhalf jaar. Er komen geen goede afspraken. Ze willen alleen kopjes koffie drinken, maar kunnen en willen niks. Dan houdt het een keer op”, aldus de FNV.

Het spoorbedrijf hoopt toch dat de FNV weer om de tafel wil. „De deur voor constructief overleg staat bij ons altijd open. We streven namelijk hetzelfde doel na, een sterke NS voor de toekomst. Dat is in het belang van onze reizigers én medewerkers.”

Hoewel de impact van de actie op de landelijke dienstregeling meeviel, betreurt de NS de overlast voor iedereen die hinder heeft ondervonden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%