Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte / Spaarnestad Photo

Oud SGP-leider Van Rossum overleden

19 JUN 2017

Oud-SGP-leider Henk van Rossum is zaterdag overleden. Hij zat bijna twintig jaar namens de Staatkundig Gereformeerde Partij in de Tweede Kamer, waarvan vijf jaar als fractieleider.

Van Rossum, die civiele techniek had gestudeerd in Delft, kwam in 1967 in de Kamer. In 1986 nam hij afscheid als Kamerlid en fractievoorzitter. Bas van der Vlies nam dat jaar de voorzittershamer over. De SGP-voorman stond in de Tweede Kamer bekend als autoriteit op het vlak van Verkeer en Waterstaat.

Bekend is Van Rossum ook vanwege de term ’aangeschoten wild’, die hij hing aan de toenmalige minister Gijs van Aardenne in de RSV-enquête. De enquête onderzocht hoe scheepsbouwer RSV in 1983 failliet kon gaan. Ministers die in problemen verkeren, gaan sinds die tijd door het leven als ’aangeschoten wild’.

„De SGP spreekt haar deelneming uit met alle familieleden en anderen die nauw met onze vroegere voorman verbonden zijn”, laat de partij op haar website weten. „Van Rossum was een toegewijde, hard werkende SGP’er, die het politieke ambacht met hart en ziel uitoefende.”

Van Rossum werd geboren in het Zuid-Hollandse Melissant, waar zijn vader wethouder was. Hij overleed in Zeist en werd 97 jaar.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%