Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: MOOIJ, MARTIN

Kans op regionale hittegolf

Hitteplan van kracht in groot deel van land

19 JUN 2017

Amsterdam - UPDATE 13:56 - Het Nationaal Hitteplan, dat gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen moet beperken als het erg warm wordt, is maandag voor een groot deel van Nederland ingegaan. Het gaat om de provincies Utrecht, Overijssel, Zuid-Holland, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.

De maatregel moet vooral problemen voor ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht beperken. Het RIVM roept op om in de betreffende provincies extra aandacht te besteden aan deze kwetsbare mensen.

Schaduw

Het gezondheidsinstituut adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, te smeren met zonnebrandcrème, lichamelijke inspanning 's middags (op het heetst van de dag) te beperken en in de schaduw te blijven. De heetste uren zijn tussen 12 uur en 15 uur 's middags.

Foto: BAKKER, RONALD

Het gevaar zit hem in de kracht van de zon. Die bedraagt opnieuw tussen de 7 en 8, waardoor het risico op verbranden groot is. Normaalgesproken hebben we in de zomer tien dagen waarop de zonkracht 7 of hoger is. Die tien dagen zijn nu al geweest. En volgens het KNMI komen daar nog wel een aantal uren bij.

Vermoeidheid

Vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van aanhoudende hitte. Volgens weerbureau Weerplaza maakt het zuiden komende week kans op een hittegolf. Maandag wordt het naar verwachting op veel plaatsen in het binnenland 30 graden. Ook de rest van de week is de kans groot dat deze temperaturen worden gehaald. Donderdag zou er dan sprake kunnen zijn van een regionale hittegolf.

Foto: MOOIJ, MARTIN

Om van een hittegolf te spreken moet het vijf dagen achter elkaar 25 graden of meer zijn en moet op drie dagen binnen deze serie de temperatuur hoger dan (of gelijk aan) 30 graden zijn.

Uitgedroogd

Ook het Rode Kruis roept Nederlanders op om extra te letten op ouderen, chronisch zieken en kinderen. ,,Voor hen brengt de extreme warmte risico’s met zich mee. Zij raken sneller uitgedroogd, wat voor met name ouderen levensbedreigend kan zijn'', aldus de hulporganisatie.

Volgens de organisatie hebben ouderen minder snel een dorstgevoel en transpireren minder. ,,Daarom is het juist voor hen van belang om goed te blijven drinken, ook als zij geen dorst hebben. Kinderen vergeten soms te drinken, omdat ze aan het spelen zijn''.

Foto: Dijkstra bv

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat weten dat zorginstellingen extra worden gecontroleerd of de hitteprotocollen worden nageleefd. ,,Mocht een bestuurder van een instelling zijn verantwoordelijkheid niet nemen om adequate maatregelen uit te voeren, dan dwingt de inspectie deze af”, zegt de IGZ.

Wat is zonkracht?

De zonkracht, ofwel de kracht van de uv-straling, is de maat voor hoe fel de zon schijnt en wordt door het KNMI vastgesteld. In ons land komen we niet vaak boven de 7. In het zuiden van Europa is een zonkracht van 9 of 10 een stuk normaler. Wanneer er sprake is van zonkracht 3 kun je een ongeveer een half uur in de zon blijven. Bij zonkracht 5 is dat twintig minuten en bij zonkracht 7 een kwartier. Hoe hoog de zonkracht is, hangt af van de stand van de zon, het tijdstip van de dag, de dikte van de ozonlaag en bewolking.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.0 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%