Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Lodewijk Asscher en Paul Depla tijdens Club Rood.
Lodewijk Asscher en Paul Depla tijdens Club Rood.
Foto: ANP

PvdA wijst migranten als automatische bondgenoot af

20 JUN 2017 Parlementaire Redactie

Den Haag - De PvdA moet niet langer de automatische bondgenoot van migranten zijn. Dat is een van de conclusies die de partij trekt, nu de sociaaldemocraten zien dat ze hun achterban zijn kwijtgeraakt aan ’populisten’.

Het kleine, rood belichte zaaltje in Hilversum waar zich dinsdagavond een zo’n tweehonderd PvdA-leden hadden verzameld, stond in schril contrast met de bomvolle, groen verlichte zalen die GroenLinks-rivaal Jesse Klaver tijdens zijn verkiezingscampagne trok. Toch werd geprobeerd met bandjes en jonge sprekers iets van die energie te kopiëren, hoewel iedere vergelijking stellig werd ontkend.

ZIE OOK: PvdA gaat strijd met ’populisten’ aan

Hier moest het dan beginnen, de heruitvinding van de PvdA na de historische nederlaag in maart. Koste wat kost moest vermeden worden dat het oude, zure geluid zou overheersen. Maar dat nam niet weg dat er wel degelijk wat te bespreken viel. De Bredase PvdA-burgemeester Paul Depla presenteerde zijn ’verkenning’ waarin vooral de blik op de toekomst gericht werd, maar waarin tussen de regels door ook enkele harde noten werden gekraakt over de gevoerde koers.

’PvdA was bang’

Zo is de partij volgens Depla kiezers kwijtgeraakt, door niet meer ’naast’ de mensen te gaan staan. Hij concludeert dat zelfs nadat Pim Fortuyn de problemen met de multiculturele samenleving had aangekaart, de PvdA bang was met dat ’vraagstuk’ aan de slag te gaan. „Uit angst daarmee een soort Wilders light te zijn”, zo lichtte hij toe. Daarentegen behandelde de partij migranten ’automatisch’ als bondgenoot. „Dat heeft ons gegijzeld.”

In de verkenning staat dat ’populisten’ in het vacuüm zijn gesprongen die de sociaaldemocratie hiermee liet ontstaan. „Door die onzekerheid te negeren (of erger nog, te bagatelliseren) worden de mensen die zich onzeker voelen onbewust en onbedoeld in de armen van de xenofoben en racisten gedreven”, schrijft Depla. Door ’bestaanszekerheid’ nu centraal te stellen, hoopt hij dat de sociaaldemocraten „weer de natuurlijke spreekbuis van een deel van de maatschappelijke onvrede worden.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%