Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Gert-Jan Segers (Christenunie), Wouter Koolmees (D66), Carola Schouten (Christenunie) en Alexander Pechtold (D66) overleggen in een restaurant.
Gert-Jan Segers (Christenunie), Wouter Koolmees (D66), Carola Schouten (Christenunie) en Alexander Pechtold (D66) overleggen in een restaurant.
Foto: ANP

Maaltijd Pechtold en Segers ’smaakt naar meer’

21 JUN 2017

DEN HAAG - Om de plooien glad te strijken zijn D66-voorman Alexander Pechtold en de leider van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, woensdagavond samen gaan eten in een Indonesisch restaurant in Den Haag. Volgens allebei was het dinertje een succes. „Een voedzame maaltijd, smaakt naar meer”, zei Pechtold na afloop. Segers sprak van „een goede basis”. „Het is aan de informateur om nu de volgende stap te zetten”, voegde hij er aan toe.

Volgens Segers is er over veel onderwerpen gesproken; „politiek en niet-politiek”. Hij wilde geen details kwijt. De maaltijd was vooral bedoeld om de lucht te klaren tussen D66 en ChristenUnie. „Formeren is dineren”, zei Pechtold bij binnenkomst in het restaurant met een verwijzing naar de talloze formatiewijsheden die aan het Binnenhof de ronde doen.

Foto: ANP

’Eventjes in de ogen kijken’

De partijvoormannen hebben bekeken hoe ze de onderlinge verschillen kunnen overbruggen, zodat ze samen met VVD en CDA een nieuw kabinet kunnen vormen. „Dat zullen we vanavond niet oplossen”, aldus Pechtold bij aanvang. „Het is altijd goed om elkaar weer eventjes in de ogen te kijken”, zei Segers bij binnenkomst. Hij werd vergezeld door Carola Schouten, die vermoedelijk zijn secondant wordt aan de onderhandelingstafel. Pechtold had zijn vaste mede-onderhandelaar Wouter Koolmees meegenomen.

ZIE OOK: ’Motorblok’ van VVD, CDA en D66 gaat met ChristenUnie om tafel

Samenwerking eerder ’onwenselijk’

Pechtold had samenwerking met de ChristenUnie enkele weken geleden nog „onwenselijk” genoemd en daarmee Segers gebruuskeerd. Na het afvallen van andere partijen is de ChristenUnie echter de enige partij die het zogenoemde motorblok van VVD, CDA en D66 aan een meerderheid kan helpen.

De vier partijen zouden volgens ingewijden vrijdagmiddag al bijeen kunnen komen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%