Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Hoogleraar pedagogiek Rien van IJzendoorn
Hoogleraar pedagogiek Rien van IJzendoorn
Foto: Marc de Haan

Leidse ’pest-professor’ vertrekt

27 JUN 2017 Arianne Mantel en Bart Mos

Leiden - Het is einde oefening voor de Leidse ’pest-professor’ Rien van IJzendoorn. De internationaal vermaarde hoogleraar pedagogiek vertrekt per komende week bij de Universiteit Leiden. Zijn positie was onhoudbaar geworden.

Het faculteitsbestuur van de universiteit heeft vandaag bekendgemaakt dat er een overeenkomst met de hoogleraar is gesloten waarin is vastgelegd dat hij niet meer terugkeert op zijn werkplek tot zijn pensioen in mei 2018. Hij dient daarvoor verlof op te nemen. Tot die tijd mag hij promovendi begeleiden die daar nadrukkelijk om verzoeken.

De omstreden hoogleraar pedagogiek Van IJzendoorn voerde afgelopen jaren samen met zijn vrouw professor Adriana Bus en collega professor Marian Bakermans een waar schrikbewind op het Instituut voor Pedagogische Wetenschappen. Hun intimidaties leidden er volgens een intern rapport toe dat diverse wetenschappers werden ontslagen, overspannen raakten of met ruzie vertrokken.

Van IJzendoorn was in april door de universiteit al verzocht om niet meer op het instituut langs te komen. Volgens het vernietigende rapport van waarnemend directeur Eric Fischer werd het werkklimaat onder Van IJzendoorn gekenmerkt door „angst, intimidatie, kwaadsprekerij, blokvorming, laakbaar gedrag op gebied van wetenschap, eigengereid optreden, oncollegiaal gedrag, overtreden universitaire regels, loopjes nemen met waarheid en niet nakomen van afspraken.”

In een schrijven aan zijn medewerkers van de faculteit meldt Van IJzendoorn dinsdag dat hij diep geschokt is door „vage, beledigende en ongefundeerde beschuldigingen” die tegen hem zijn ingebracht en het „laffe lekken daarvan naar De Telegraaf. Dat was beneden alle peil.” De hoogleraar noemt het triest dat hij na bijna veertig jaar zo afscheid moet nemen.

Zijn collega Marian Bakermans zou volgens bronnen binnen de Universiteit Leiden al geruime tijd niet meer op het pedagogisch instituut zijn geweest. Het is onduidelijk of zij aan zal blijven. Professor Adriana Bus vertrok al eerder.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%